Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mladič po rozsudku povedal, že ICTY nie je súd, ale komisia NATO
Zdielať na

Mladič po rozsudku povedal, že ICTY nie je súd, ale komisia NATO

Archívne video

BELEHRAD / Ratko Mladič, ktorého Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v stredu v Haagu odsúdil na doživotné väzenie za zločiny spáchané počas vojny v Bosne, vyhlásil, že má za sebou ešte len polčas a že bude bojovať za "zrušenie vnútených klamstiev". Belehradskému denníku Večernje novosti to povedal Mladičov syn Darko, ktorý s otcom hovoril krátko po vynesení rozsudku. Jeden z obhajcov Mladiča už oznámil, že proti verdiktu podajú odvolanie.

"Toto bol ešte len prvý polčas. Budem bojovať za to, aby tie vnútené lži boli zrušené a bola ukázaná skutočná pravda o boji Srbov," citoval denník odkaz bývalého vrchného veliteľa bosnianskosrbskej armády. Darko Mladič tiež povedal, že jeho otec, s ktorým mal možnosť hovoriť asi desať minút, bol nahnevaný, aj keď takéto rozhodnutie očakával.

"Otec odkázal, že všetko je lož, že Haag (ICTY) nie je súd, ale komisia NATO a že toto nie je spravodlivosť. Všetko je to pokus kriminalizovať srbský národ, ktorý sa bránil proti agresii," uviedol takisto Darko Mladič.

"Tento orgán, ktorý sa nazýva tribunálom pre zločiny v bývalej Juhoslávii, vo svojej misii neuspel, pretože ignoroval početné srbské obete. Dnes (v stredu) sme boli svedkami toho, ako spravodlivosť nahradila vojnová propaganda. Boli ignorované fakty. Rozsudok je v rozpore s nimi, "vyhlásil Mladičov syn.

Haagsky tribunál uznal Ratka Mladiča vinným v desiatich z jedenástich bodov obžaloby, vrátane genocídy v súvislosti so srebrenickým masakrom z júla 1995. Vinný je tiež zo zločinov proti ľudskosti a z porušenia zákonov alebo zvyklostí vojnového práva. Za to mu uložili trest doživotného odňatia slobody. Ide ale o prvostupňový rozsudok, ktorý je neprávoplatný a proti ktorému sa obhajoba chce odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy