Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rozhodla sa zbaviť odpadu. Za päť rokov vyprodukovala len odpad do jedného pohára
Zdielať na

Rozhodla sa zbaviť odpadu. Za päť rokov vyprodukovala len odpad do jedného pohára

Archívna reportáž

WASHINGTON / Lauren Singer je žena, ktorá nemá rada slamky a akýkoľvek odpad. Pred piatimi rokmi sa rozhodla prejsť na životný štýl, pri ktorom bude jej najväčšou snahou neprodukovať takmer žiaden odpad. Naozaj sa jej to podarilo a za celých päť rokov sa jej podarilo vyprodukovať len toľko odpadu, koľko sa zmestí do zaváraninového pohára.

"Pre mňa ide o jeden z problémov s odpadom, ktorý zvládne človek eliminovať sám vďaka jednoduchej recyklácii alebo tým, že skrátka bude nákup takých vecí obmedzovať. Nejde o žiadnu zložitú vec, človek sa na to musí iba sústrediť," uviedla Singer. Dvadsaťšesťročná Američanka dodáva, že kľúčové je veci trochu plánovať, a až potom sa dá pohodlne žiť bez všetkých obalov. O svojej snahe vyprodukovať čo najmenšie množstvo odpadu, dáva rady podobne zmýšľajúcim ľuďom, napríklad sa im snaží priblížiť výhody kompostovania alebo recyklovania.

Obchodníci majú na výber - buď ju obslúžia alebo nie

"Keď napríklad prídem do obchodu s potravinami, som pripavená. Vezmem si veci podobné taškám, napríklad bavlnené vrecká, ktoré môžem použiť namiesto plastových. Beriem si so sebou aj fľašky alebo nejaké nerezové nádoby," povedala Američanka. 

"Prídem k nim a poviem, že toto je spôsob ako žijem. Nakúpim si u nich, dám im za všetko peniaze, ale nechcem žiadnu z plastových nádob alebo obalov," vysvetľuje. Predajcovia teda majú na výber, buď ju obslúžia, alebo nie. Lauren si dokonca otvorila vlastný obchod nazvaný Package Free, teda Bez obalu. 

V jej obchode si zákazníci môžu nakúpiť potraviny do nádob z nerezu, z bambusu alebo do vrecúšok z organickej bavlny. "Každá takáto vec, aj keď je malá, má pozitívny dopad na životné prostredie," uzatvorila. Ako uvádza portál Novinky.cz, obchody, v ktorých nnepoužívate plastové vrecká sa nachádzajú už aj v Prahe. 

Twitter/Lauren Singer

Súvisiace články