Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hudobný teror neprestáva. Suseda hrá opernú áriu od rána do večera, zákon na ňu nestačí
Zdielať na

Hudobný teror neprestáva. Suseda hrá opernú áriu od rána do večera, zákon na ňu nestačí

ŠTÚROVO / Spievajúci dom, pekné označenie v sebe ukrýva 16-ročné trápenie Štúrovčanov z Košútovej ulice. Od šiestej ráno do desiatej večer musia počúvať stále tú istú áriu. Susedka, ktorá má hluk na svedomí, si pred časom dala pauzu, no s hudobným terorom začala opäť.

"Mám malú dcéru, zobudí sa viackrát s plačom a hovorí, hudba hrá, hudba hrá," vraví jeden zo zúfalých susedov, Norbert. Aj podľa psychológa Roberta Máthého to môže mať na deti určité následky. "Môže sa to prejaviť narušením pozornosti, nejakými poruchami správania." 

Roky trápenia pre štekot 

Majiteľka domu č. 25 roky púšťa 4 minútový úryvok árie nepretržite 16 hodín denne vraj kvôli štekaniu susedovho psa. Ten už zrejme ani nie je medzi živými. Odnáša si to ale celá ulica. Hluk je jedným z najvýznamnejších stresových faktorov. Doma sa už ani nechcú zdržovať. "Orgány verejného zdravotníctva nemajú kompetenciu zasahovať a regulovať hluk u fyzických osôb," vraví hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva, Zuzana Drobová. 

Súdne opatrenia

Aj napriek tomu v minulosti novozámocký úrad spolupracoval s políciou a meraniami potvrdil, že došlo k prekročeniu prípustných hodnôt hladiny hluku. Hudba načas stíchla. Mesto vydalo rozhodnutie o predbežnom opatrení, ktoré malo púšťanie hlasnej hudby zastaviť. Majiteľka domu sa voči tomu odvolala a Najvyšší súd od marca zatiaľ neurčil termín rozhodnutia. "Zrejme budeme musieť spraviť aj nejaké ďalšie kroky cez súdy," hovorí primátor mesta. 

Inzerát

Domáca pani ešte v deň, kedy TV JOJ bola s nespokojnými susedmi zverejnila na svojom blogu pracovnú ponuku. Hľadá k sebe nočného strážnika, musí rád počúvať hudbu vo dne v noci, najlepšie hlasný heavy metal. 

Na 16 hodinové obťažovanie zhlukom zvukov ale u nás trestný paragraf neexistuje. Návrh prokuratúry na zbavenie svojprávnosti majiteľky domu súd zamietol na základe psychiatrického vyšetrenia spred dvoch rokov. Nikto nevie kedy sa celá situácia vyrieši, no susedia už strácajú trpezlivosť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy