Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na hory so psom. Záchranári to neodporúčajú
Zdielať na

Na hory so psom. Záchranári to neodporúčajú

VYSOKÉ TATRY / Mnohí z nás si bez štvornohých miláčikov nevieme výlet ani túru do hôr predstaviť. Podľa záchranárov to ale nie je vhodné. Ani ochranári nie sú nadšení. Viac sa dozviete v rubrike Na Hory.

Podľa horských záchranárov záleží kam turisti svojich psov vezmú. "Pokiaľ je ten chodník široký, že sa môžu vyhnúť verejnosti a má ho na vôdzke, tak tam problém nie je. Väčší problém je vo vyšších polohách, kde tie turistické chodníky sú úzke," vysvetľuje riaditeľ horskej služby Jozef Janiga. 

Dôvodom je, že nie všetcí návštevníci sú aj psíčkari a blízke stretnutia so zvieratami im nemusia byť príjemné. Tí, ktorí sa psov navyše aj boja, sa môžu potknúť, v horšom prípade aj spadnúť dole strmím spádom. 

Voľne pustených psov v Tatranskom národnom parku neradi vidia aj ochranári. "Evidujeme útoky psíkov na svišťov a dokonca atakujú aj kamzíky," hovorí zoologička Erika Feriancová s tým, že pes je prirodzený lovec a je preto na majiteľovi, aby si svojho miláčika vzal na vôdzku. Do patovej situácie sa môžu dostať aj samotné zvieratá. Horská služba musela neraz pomáhať psom, ktorí uviazli v strmom skalnatom teréne. 

Súvisiace články