Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vládna strana a parlament Zimbabwe tvrdo zasahujú proti prezidentovi Mugabemu
Zdielať na

Vládna strana a parlament Zimbabwe tvrdo zasahujú proti prezidentovi Mugabemu

HARARE / Vedenie vládnej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) na mimoriadnom stretnutí odvolalo prezidenta Roberta Mugabeho z funkcie predsedu a vylúčilo ho zo strany.

Na post predsedu, ústredný výbor schválil Mugabem nedávno odvolaného viceprezidenta Emmersona Mnangagwa, ktorého si armáda zrejme želá ako nového prezidenta. Zo strany vedenia ZANU-PF takisto vylúčilo Mugabeho manželku Grace. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných účastníkov schôdzky, výmenu v čele vládnej strany potvrdil tiež vodca kampane za Mugabeho zosadenie Chris Mutsvangwa. 


Parlament je tiež pevne rozhodnutý začať proces impeachementu proti prezidentovi ak Mugabe sám neodstúpi."Ak Mugabe neodstúpi do utorka, je isté, tak ako že slnko vychádza na východe, že bude spustený proces impeachementu," povedal šéf hlavnej parlamentnej opozície, Hnutie pre demokratickú zmenu Innocent Gonese. MDC sa v minulosti neúspešne pokúšalo Mugabeho zosadiť, tentokrát sa ale proti prezidentovi postavila aj vládna strana. S tou teraz MDC rokuje o spoločnom postupe, povedal Gonese.


Mugabe sa podľa domácich médií, vrátane štátnej televízie, má zísť pri druhom kole rokovania s predstaviteľmi armády, ktorá na neho minulý týždeň po nekrvavom puči uvalila domáce väzenie, de facto prevzala moc v krajine a snaží sa Mugabeho prinútiť, aby odstúpil.


Mugabe je prezidentom tejto bývalej britskej kolónie na juhovýchode Afriky od získania nezávislosti v roku 1980. Zimbabwe už roky sužuje hlboká ekonomická i politická kríza. Krajina bojuje s vysokou nezamestnanosťou, hyperinfláciou, nedostatkom potravín i hotovosti. Proti Mugabemu sa konali opakované demonštrácie, ktoré niekedy prerástli v násilnosti.

Podľa najnovších informácii, Zimbabwský prezident Robert Mugabe súhlasí, že podá rezignáciu, a v tomto duchu pripravuje vyhlásenie spolu s miestnou armádou. Uviedli to zdroje agentúry Reuters a Bloomberg blízke jeho rokovaní s armádnymi zložkami, ktoré v krajine de facto prevzali moc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy