Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Patril medzi elitu kriminálky, no uznania sa mu nedostalo. Historici krútia hlavou
Zdielať na

Patril medzi elitu kriminálky, no uznania sa mu nedostalo. Historici krútia hlavou

BRATISLAVA / Patril medzi elitu bratislavskej kriminálky. V období Československej republiky riešil najťažšie prípady. Bol šampiónom v bojovom umení a viedol aj kurzy sebaobrany pre strážnikov. Z jeho metód čerpá aj súčasná polícia, no napriek tomu sa mu podľa historikov nedostalo patričného záujmu a uznania.

Inšpektora s noblesou Samuela Lichtenfelda prezývali aj Robinson. Za prvej Československej republiky patril do elitného tímu bratislavskej kriminálky. "Pôsobil ako civilný strážnik, neskôr detektív, v dobovej terminológii bol tajný policajt," uviedol Jerguš Sivoš zo sekcie dokumentácie Ústavu pamäti národa. Lichtenfeld sa kedysi preslávil ako jeden z najlepších zápasníkov v Európe. Okrem toho, že sa venoval bojovým umeniam, učil kolegov ako vracať údery a spacifikovať nebezpečného protivníka. "Bol inšpektorom sebaobrany a bol známy tým, že vynašiel nové druhy pút," povedal policajný historik Peter Nevolný.

Ako sa brániť proti fyzickému útoku Lichtenfeld cvičil aj svojho syna Imiho, tvorcu izraelského umenia sebaobrany Krav Maga. Známeho bratislavského inšpektora volali k závažným prípadom a často mu išlo aj o život.  Jedným z najnáročnejších prípadov, ktoré riešil, bola ozbrojená lúpež v bytčianskej banke v roku 1927. Pri tejto násilnej akcii zomrelo osem ľudí a posledného z hľadaných zločincov Lichtenfeld vypátral v horách. "Z tohto prípadu sa zachovali dve fotky, keď robil obhliadku miesta činu,“ povedal Peter Nevolný, policajný historik.  

V čase holokaustu bol uznávaný detektív prenasledovaný. Jeho bývalí kolegovia sa mu snažili v ťažkej situácii pomôcť, no nevyšlo to. "Skončil zatknutý a nakoniec ho deportovali do koncentračného tábora, kde v roku 1944 zahynul," povedal Sivoš. Policajní historici sa zhodujú, že Lichtenfeld ako legenda slovenskej kriminalistiky by si po rokoch zaslúžil uznanie, ktorého sa mu doteraz nedostalo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy