Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nad novou vládou Angely Merkel sa zaťahuje. Potenciálny koaličný partner jej povedal nie
Zdielať na

Nad novou vládou Angely Merkel sa zaťahuje. Potenciálny koaličný partner jej povedal nie

Google News Button Sledovať správy

BERLÍN / Rokovania o novej nemeckej vláde skrachovali. Stalo sa tak po tom, čo líder Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christian Lindner v noci z nedele na pondelok oznámil, že strana už nebude pokračovať v koaličných rokovaniach, pretože odmieta ďalej ustupovať od svojich princípov.

"Ukázalo sa, že zúčastnené strany nemajú spoločnú predstavu o tom, ako zmodernizovať túto krajinu a predovšetkým sme neboli schopní postaviť základy vzájomnej dôvery," povedal líder FDP Christian Lindner. "Je lepšie nevládnuť, ako vládnuť nesprávne," dodal. Čo sa bude po zlyhaní rozhovorov diať ďalej, zatiaľ nie je známe.

Merkel sa v pondelok stretne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorému formálne oznámi zlyhanie koaličných rokovaní. "Je to deň pre hlboké úvahy o tom, ako pokračovať s Nemeckom. Ako kancelárka urobím všetko pre to, aby som zabezpečila dobré riadenie krajiny v nadchádzajúcich zložitých týždňoch," vyjadrila sa. Kresťanskodemokratická únia Nemecka/Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CDU/CSU) nemeckej kancelárky Angely Merkel, jednoznačný víťaz parlamentných volieb, ktoré sa konali 24. septembra, chcela zobrať do koalície okrem FDP aj Zelených, s ktorými by sa mohla pokúsiť o sformovanie menšinovej vlády. Nemecko však pravdepodobne čakajú predčasné voľby.

Nezhody majú strany najmä v troch oblastiach. V prvom rade je to migračná politika. "Napríklad zlučovanie rodín, FDP je jednoznačne proti., potom je to liberalizácia hospodárstva. a tretia vec, konflikt medzi FDP a zelenými a to sú enviromentálne témy," konštatuje politológ Radoslav Štefančík.  Na krach dohôd reagovali v momente aj finančné trhy. "Kurz eura sa krátkodobo oslabil v reakcii na to, že dohoda stále nebola dohodnutá," povedal analytik J&T banky, Stanislav Pánis.

Nemecká ekonomika je ale silná, analytici teda nejaké turbulencie v hospodárstve, ktoré ťahá Európu, vrátane Slovenska a našich firiem, neočakávajú. Angela Merkel popoludní navštívila aj nemeckého prezidenta. "Čelíme nečakanej bezprecedentnej situácii, ktorá v Nemecku nebola 70 rokov," vyjadril sa nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Frank Walter Steinmeier vyhlásil, že všetky strany majú zodpovednosť vytvoriť fungujúcu vládu. Už predtým ale Merkel priznala, že najbližšie obdobie bude ťažké. "Je to prinajmenšom deň hlbokého zamyslenia nad tým, ako to pôjde v Nemecku ďalej. Ale chcem vám povedať, že urobím všetko pre to, aby bola táto krajina dobre vedená aj počas týchto ťažkých týždňov," povedala Angela Merkel.

Nemecké médiá už aj špekulujú nad tým, kedy by nemecké voľby mohli byť. Uskutočniť by sa mali 22. apríla. "Predčasné voľby nemožno vylúčiť, ale otázne je, aká bude budúcnosť Angely, keď sa jej ako víťazke volieb nepodarí zostaviť koalíciu," konštatuje Štefančík.

To by mohol byť dokonca politický koniec Angely Merkel. Pre tento moment sa nedá vylúčiť ani opätovný vznik koalície so sociálnymi demokratmi, ktorí to však po voľbách vylúčili. Mnohí si myslia, že to nakoniec pre dobro Nemecka predsa len vyjde.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy