Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Operné árie púšťa na celú ulicu od rána do večera. Susedia sú zúfalí
Zdielať na

Operné árie púšťa na celú ulicu od rána do večera. Susedia sú zúfalí

ŠTÚROVO / Hrací dom v Štúrove znovu ruší susedov. Majiteľka domu sa rozhodla, že po dva a pol ročnej pauze bude opäť nahlas počúvať svoju obľúbenú operu od Verdiho. S nikým sa nechce baviť. Aj keď sa kvalita zvuku o čosi zlepšila, obyvatelia sú zúfalí, majú strach a nevedia si pomôcť.

Pokojnú atmosféru na Kossuthovej ulici po viac ako 2 rokoch okrem dažďových kvapiek opäť narúša ária. Štvorminútový úryvok z Verdiho Traviaty s pískajúcim podmazom a následnou 10 sekundovou prestávkou sa ozýval od šiestej ráno do desiatej v noci na ulici v Štúrove celých 14 rokov. Potom v roku 2015 zmĺkol. Obyvatelia si vydýchli. Doteraz." V pondelok poobede, medzi piatou – šiestou, opätovne zapla pani hudbu na Kossuthovej ulici. Sme niekde tam, kde sme boli pred dva a pol rokmi!" hovorí primátor Štúrova, Eugen Szabó.

Reportérke TV JOJ sa s majiteľkou domu nepodarilo zhovárať, a zhovorčiví neboli ani obyvatelia domu na Kossuthovej ulici. "Človek bol naozaj rád, že bolo ticho konečne, mohol mať otvorené okno," hovorí obyvateľka susedného domu.

Podľa Štúrovčanov sa v tom čase nezdržiavala na Slovensku. Medzičasom si založila nový blog, s informáciami, neraz aj osobnými, o svojich susedoch, aj stránku na sociálnej sieti. Pod menom má dovetok, ktorý v preklade z maďarčiny znamená Hrací dom. "Nedá sa s ňou rozprávať, na dvore tam vykrikuje, niekedy hore na balkóne aj súvislé vety hovorí, alebo iba nadávky? Všelijako iba takto nadáva, čo som ja počula," hovorí suseda.

Primátor Štúrova v tom čase vydal predbežné opatrenie, v ktorom zakazuje obťažovanie občanov šírením reprodukovanej hudby. To však pani Éva napadla súdnou cestou. Nariadenie primátora síce už súd odobril, zatiaľ nie právoplatne. "Opätovne sa voči tomu odvolala," povedal primátor Szabó. A tak aspoň viackrát denne chodia na pokyn primátora do ulice mestskí policajti.

"Kontrolujeme viackrát denne aj v noci, či sa ozýva hudba z toho domu, orientačné merania robíme a zatiaľ mierne presahujú stanovenú hodnotu 45 decibelov v noci a 50 decibelov cez deň," povedal Bohumír Horban, náčelník MsP Štúrovo.

"Keď som ju predvolal, vtedy prišla. Tvrdí, že je v podstate obeťou konania susedov," hovorí primátor Szabó. Osud predbežného opatrenia o zákaze obťažovania ľudí šírením reprodukovanej hudby je momentálne v rukách najvyššieho súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy