Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Súťaž o najlepšiu fotografiu z voľnej prírody vyhrala snímka mŕtveho nosorožca bez rohu
Zdielať na

Súťaž o najlepšiu fotografiu z voľnej prírody vyhrala snímka mŕtveho nosorožca bez rohu

Archívna reportáž

LONDÝN / Každoročná medzinárodná fotografická súťaž Wildlife Photographer of the Year má svojho víťaza. Tento rok bolo zúčastnených až 50-tisíc záberov z 92 krajín. Vyhrať však mohol iba jeden a víťazná fotografia sa s niekoľkými ďalšími vybranými zábermi uverejní v Prírodopisnom múzeu, ktoré sa nachádza v Londýne.

Nosorožce ohrozujú pytliaci, ktorí predávajú ich rohy na čiernom trhu za neuveriteľné sumy. Tie sa pohybujú až okolo 130-tisíc dolárov za kilogram. Osud nosorožca z výhernej fotografie bol, žiaľ, taký istý. Tento záber fotografa Brenta Stirtona s názvom "Pamätník druhu" si získal mnoho ľudí. Jeho snímka, ktorú uverejnil tiež portál smh.com, kde si ju môžeš pozrieť, by mala ľudí nasmerovať k zamysleniu sa nad týmito a ešte inými ohavnými činmi, ktoré na prírode spôsobujeme.


Nosorožce sú už dnes považované za kriticky ohrozený druh zvierat. Niektoré organizácie sa preto rozhodli preventívne šetrným spôsobom rohy nosorožcom odstrániť, iné ich zas napúšťajú farbou, ktorá ich znehodnocuje, no zvieratkám neubližuje.

Súvisiace články