Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Začiatok týždňa bude teplejší, očakávajte ale hmlu
Zdielať na

Začiatok týždňa bude teplejší, očakávajte ale hmlu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Záver víkendu zrejme väčšinu ľudí nepotešil. Nedeľa bola premenlivá, snehovo-daždivá, v závislosti od nadmorskej výšky, v ktorej sa nachádzate. Od severozápadu k nám stáleprúdi studený, pôvodom morský vzduch, v ktorom sa tvorí oblačnosť a v nej prehánky. Nedeľné teplotné maximum dosiahlo do 6°C, na severe bolo iba pár desatín nad bodom mrazu.

Jesenný, miestami až zimný charakter počasia bude pokračovať aj v noci. "Pri premenlivej, prevažne veľkej oblačnosti sa na mnohých miestach objavia prehánky, do výšky asi 300 - 400 metrov prevažne vo forme dažďa. Počas nedeľňajšej noci teplota poklesne na 3 až -1 na severe, v dolinách a v kotlinách do -3°C," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Pri snežení a vetre sa budú vytvárať snehové jazyky a záveje, ktoré budú komplikovať dopravu v severných častiach Slovenska. Na návetriach môžu byť zrážky aj výdatnejšie, pribudnúť môže až do 10 centimetrov nového snehu.

V pondelok bude o čosi teplejšie. Maximum sa bude pohybovať v intervale od 3 do 8°C na severe. Na Horehroní a na Spiši budú lokality s teplotou od -1 do 3°C. Oblačnosť bude začiatkom týždňa premenlivá, do výšky 400 - 500 metrov bude prevažne pršať. Dávajte si pozor na vietor, od severozápadu bude mať rýchlosť do 30 km/h, v nárazoch okolo 55 km/h. Na horách môžeme očakávať silný až búrlivý vietor. 

Počas týždňa ale dôjde k obratu. Od západu k nám začne prúdiť teplý vzduch, ktorý sa výraznejšie prejaví v stredu. Na juhozápade a na juhu stredného Slovenska sa objaví teplota od 8 do 12°C, no na severe a na východe bude denné maximum aj naďalej na teplote okolo 6°C. "Teplý vzduch sa v ďalších dňoch budúceho týždňa prejaví na tvorbe hmiel a v nízkej oblačnosti. Teploty v noci sa budú držať nad nulou a cez deň, pri slnečnej oblohe, nad 10°C. Sneh v nížinách je zatiaľ v nedohľadne," hovorí Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy