Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prelomový objav. Z krvi sa bude dať rakovina zistiť skôr, ako sa prejavia príznaky
Zdielať na

Prelomový objav. Z krvi sa bude dať rakovina zistiť skôr, ako sa prejavia príznaky

Archívna reportáž

BALTIMORE / Vedci urobili zásadný krok vpred pri vývoji testu, ktorý dokáže určiť, či má niekto rakovinu skôr, ako sa objavia symptómy. Krvné testy zatiaľ dokázali potvrdiť diagnózu u ľudí, ktorí trpia jednou zo štyroch najsmrteľnejších rakovín - prsníkov, hrubého čreva, pľúc a vaječníkov.

Tím onkológov v Centre rakoviny Johna Hopkins Kimmel a americkom štáte Maryland zistil, že odumierajúce rakovinové bunky uvoľňujú malé čiastočky svojej DNA do krvi chorého. A tá sa dá otestovať. Jedinečné na tomto teste je, že dokáže rozoznať DNA tumoru od inej zmenenej DNA v tele. Doterajšie testy zlyhávali práve na tom, že si ich často mýlili.

DNA tumoru dokázal test potvrdiť u vyše polovice testovaných pacientov, ktorým už bolo diagnostikované prvé štádium rakoviny. Ešte presnejší bol test pri vyššom štádiu choroby, cieľom však ostáva dokázať odhaliť rakovinu čo najskôr. Na trhu sú už teraz rôzne druhy testov, ktoré sa využívajú pri určovaní, či liečba rakoviny funguje. Toto by mal byť ale prvý test, ktorý by chorobu odhalil ešte predtým, ako ju diagnostikujú inou metódou.
"Výzvou bolo vyvinúť krvný test, ktorý by dokázal predpovedať pravdepodobnú prítomnosť rakoviny bez toho, aby sme vedeli, že sú prítomné nejaké genetické mutácie v tumore," povedal člen výskumného tímu Victor Velculescu. Pri testoch vyšetrili 58 génov spojených s rakovinou, ktoré prešli tridsaťtisíckrát hĺbkovou sekvenciou DNA pri vyhľadávaní zmutovanej DNA buniek tumoru, ktoré sú v tele.
Týmto testom dokázali identifikovať 50 percent z pacientov s prvým štádiom rakoviny hrubého čreva a 90 percent vo vyšších štádiách. V prípade rakoviny pľúc identifikovali v prvom štádiu 45 percent, pri rakovine vaječníkov 67 percent a rovnaké percento pri prvom štádiu rakoviny prsníkov.
Ďalšie testy na oveľa vyššom počte pacientov sú nevyhnutné a výskum ešte ani zďaleka nie je pri konci. Výsledky sú však zatiaľ veľmi sľubné a čím skôr sa test podarí dostať medzi ľudí, tým viac životov môže byť vďaka diagnostike v rannom štádiu zachránených.

Pozrite si archívnu reportáž o ďalšom sľubnom vynáleze.

Súvisiace články