Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dejiny mesta sa začali sťažnosťou, dnes Prešov oslavuje okrúhle výročie
Zdielať na

Dejiny mesta sa začali sťažnosťou, dnes Prešov oslavuje okrúhle výročie

PREŠOV / O metropole Šariša - teda o dnešnom Prešove, sa našli prvé zápisky už pred 770 rokmi. V tom čase ale ešte nemal mestské výsady. Prešovčania si toto výročie pripomenuli okrem iného živými divadlami, ktoré pripomenuli historické medzníky, ale napríklad aj Koncertom rodákov.

Prešov je tretie najväčšie mesto na Slovensku. Svoju históriu začalo písať už pre stáročiami, konkrétne od prvej písomnej zmienky uplynulo presne 770 rokov. A dôkaz o tom leží v krajskom múzeu. Unikátny dokument je v skutočnosti len odpis toho pôvodného. Na začiatku všetkého stála jedna sťažnosť. "Cisterciti sa sťažovali, že Nemci usadení v Prešove porušili ich chotárne práva majetkov," vraví Daniela Pellová zo Štátneho archívu v Prešove.

Táto listina je uložená v súčasnosti v archíve mesta Bardejov. Pôvodná listina bola datovaná 7. novembra 1247. Čo je presne tých 770 rokov. Za celú históriu mesta sa na jeho čele vystriedala celá plejáda mešťanostov, richtárov, či starostov. "Mešťanosta Andrej Furman bol na čele mesta 35 rokov," hovorí Jozef Kušnír z Krajského múzea v Prešove.

Stále to boli muži. Až doteraz. Keď históriu prepísala Andrea Turčanová. Primátorka mesta Prešov vraví: "Je to zmena v histórii. To prináša život." Prešovu dominuje nielen konkatedrála zo 14 storočia ale i prešovská Kalvária. Na Solivare vedia návštevníkov stále uchvátiť stavby, ktoré pripomínajú soľnobanskú históriu. V jeho novodobej histórii v 90tych rokoch Prešov navštívil pápež Ján Pavol II. A táto pamiatka tu zas ostala ako spomienka na cisárovnú Sissi.

S históriou Prešova sú neodmysliteľne spojené aj kone. V Prešove bol kedysi štátny žrebčinec. Odvtedy je kôň takým neoficiálnym symbolom mesta. No a tak ako sú Košičania Vraňare, tak Prešovčania sú jednoducho Koňare. Výročie sa nieslo a stále nesie v znamení osláv počas celého roka. Vrátane živých divadiel z histórie. Primátorka Andrea Turčanová dodáva: "Aby sme sa trochu pohrali s tými sedmičkami. Každý mesiac sme sa snažili pripraviť viac ako 70 podujatí." Doslova čerešničkou na torte bol Koncert rodákov. Na pódiu sa vystriedala celá plejáda umelcov s koreňmi v metropole Šariša.

Súvisiace články