Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Presne pred sto rokmi sa začala Veľká októbrová socialistická revolúcia
Zdielať na

Presne pred sto rokmi sa začala Veľká októbrová socialistická revolúcia

BRATISLAVA/MOSKVA / Pred sto rokmi sa výstrelom z Aurory v Rusku začala Veľká októbrová socialistická revolúcia. Tú potom komunisti nielen v Rusku ale aj v ďalších krajinách vrátane Československa oslavovali ako svoje veľké víťazstvo.

Ešte pred takmer tridsiatimi rokmi považovali komunisti 7. november aj u nás za jednu z najväčších udalostí roka. Mnohým ľuďom revolúcia priniesla obdobie neslobody.

Na Leninovom, dnes Jakubovom námestí, v Bratislave sa kedysi konali v k výročiu revolúcie veľké manifestácie. Dnes tu namiesto sochy Lenina, ku ktorej ľudia kládli vence stojí pamätník obetiam komunizmu.

K výročiu revolúcie sa v uliciach konali aj lampiónové sprievody. Ľudia sa tak povinne pridali k odkazu Veľkého októbra a museli oslavovať priateľstvo so sovietskym ľudom.

Jedným zo symbolov revolúcie bol krížnik Aurora, z ktorého vystrelili na pokyn Lenina a to bol signál k útoku na Zimný palác v Petrohrade. Bolo to 7. novembra, v tom čase bol v Rusku podľa juliánskeho kalendára 25. október. Prevrat tak poznáme ako Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu - VOSR.

Najmasovejšie zločiny voči nepohodlným ľuďom sa odohrávali za Stalina a to najmä v táboroch smrti, nazývaných gulagy. V Česko-Slovensku komunisti uchopili moc vo februári 1948 a za 40 rokov totality zavraždili stovky nevinných ľudí a ďalšie tisíce týrali.

Z kalendára ruských sviatkov zmizlo výročie revolúcie v roku 2004. Prezident Vladimir Putin ho nahradil Dňom národnej jednoty. Tisícky komunistov dnes aj napriek tomu vyrazili do ulíc Moskvy, aby si pripomenuli udalosti spred 100 rokov.

Revolúciu začal slepý náboj

Rusi zrekonštruovali legendárny obrnený krížnik Aurora. Stále je symbolom slávy námorníctva a najväčšiu pozornosť turistov naďalej láka delo, ktoré malo dať pred 100 rokmi signál k útoku na Zimný palác. Súčasní historici ale uvádzajú, že námorníci v skutočnosti neútočili, ale týmto výstrelom chceli na seba iba upozorniť.

Použili totiž slepý náboj a výstrel mal byť iba morálnou podporou pre boľševické oddiely a hrozbou pre obrancov paláca. Aurora za svoj život celkovo preplávala 120–tisíc míľ. Jej posledné námorné výpravy sa uskutočnili v 30-tych rokoch. Nič významnejšie než „revolučný“ výstrel z nudy, sa jej ale už nikdy nepodarilo dosiahnuť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy