Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sestrám upravia kompetencie, polepšia si aj platovo
Zdielať na

Sestrám upravia kompetencie, polepšia si aj platovo

SLOVENSKO / Komora zdravotných sestier po dlhom čase vyjadrila svoju spokojnosť. S ministerstvom zdravotníctva sa dohodla na legislatívnych zmenách. Sestrám sa upravia kompetencie, aby každá vedela čo môže a naopak čo vykonávať nemôže.

V systéme sa tak urobí poriadok a tým sa snáď povolanie aj zatraktívni. "Vyjadrujeme spokojnosť, pretože sme sa dohodli, že zadefinujeme jednotlivé kategórie sestier podľa vzdelania, priradíme im adekvátne činnosti, a samozrejme aj adekvátne ohodnotenie," hovorí Iveta Lazorová, prezidentka slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Rozdelenie sestier bude po zmene legislatívy teda nasledovné: sestra, sestra-špecialistka a sestra s pokročilou praxou.

Sestra špecialistka pri mnohých úkonoch po novom nahradí lekára. Môže vyberať stehy, podávať a meniť dávkovanie liekov na tlmenie bolesti, môže predpisovať recepty na vybrané lieky pre kardiakov, či pľúciarov, či onkologických pacientov, nutričné drinky, diabetické potraviny. Sestra zase bude vykonávať a riadiť sa len pokynmi, ktoré dostane.

Nová špecializácia

Rozdelenie sestier podľa vzdelania a praxe si vyžaduje zmeny aj v učebných osnovách. Z 13 špecializácii vzniklo osem a zaviedla sa nová špecializácia - ošetrovateľská starostlivosť o dospelých. Sestra s touto špecializáciou sa lepšie prispôsobí pracovnému trhu, pretože bude pripravená na viac špecializácii.

"Ministerstvo zdravotníctva v spolupráci s Komorou sestier a pôrodných asistentiek pripravilo legislatívny návrh, ktorý jasne zadefinuje kompetencie sestier. A tento návrh už pôjde do legislatívneho procesu v tomto mesiaci," vysvetľuje Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR. Zmeny kompetencií ale sestrám menia aj stupeň ich zodpovednosti. Bola to požiadavka lekárov, s ktorou zástupkyne sestier súhlasili. Na výmenu žiadajú vyšší plat.

Sestra s vysoko-školským vzdelaním a päťročnou praxou si teda polepší aj platovo. Po zmene legislatívy si medzi prvými finančne polepší asi 2000 sestier, ktoré sa stanú sestrami s pokročilou praxou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy