Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Víchrica prifúkla na Slovensko exotického vtáka
Zdielať na

Víchrica prifúkla na Slovensko exotického vtáka

BRATISLAVA / Silný vietor narobil starosti nielen ľuďom. Sťahovavým vtákom tiež spôsobil problémy s presunom do teplejších krajín. Ich migráciu silný severný vietor nielenže spomalí, ale dokonca zastavil. Ako je to možné?

"Migrácia má daný priebeh, vtáky musia jesť aj odpočívať. Mohlo by sa zdať, že severný vietor by im mohol pomáhať pri sťahovaní, ale opak je pravdou. Vietor z južných smerov môže byť pre ne lepší, lebo v tej letovej hladine, kde sa pohybujú, im vytvára optimálne podmienky," hovorí odborníčka Lucia Deutschová.

Silný vietor môže priniesť ornitológom aj prekvapenie. Môže sem totiž priviať druhy vtákov, ktoré sa u nás bežne nevyskytujú. "Pravdepodobne dochádza k tomu tak, že idú loviť na more, kde je prúd ešte silnejší a stiahne ich až sem," priznáva odborníčka. 

Napríklad minulý rok k nám silný vzdušný prúd "prifúkal" druh, ktorý žije v arktickej oblasti. Naši ornitológovia tak mohli na Slovensku pozorovať pomorníka malého. Pre orieška obyčajného, králika zlatohlavého, sýkorku uhliarku, sýkorku veľkú, červienku obyčajnú, drozda červenkastého, vrchárku modrú, či strnádku trstinovú, ktoré väčšinou žijú v severneja severovýchodnej Európe, je práve Slovensko migračnou križovatkou pri ich ceste do južnejších oblastí.

Silný vietor im skrížil ich cestovateľské plány. Teraz musia čakať kým sa podmienky zlepšia, aby mohli pokračovať v ceste. My im môžeme pomôcť tak, že ich budeme prikrmovať. Vtáčiky pritom najviac ocenia slnečnicové semená.

Súvisiace články