Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Víchrica na Slovensku strhávala strechy a lámala stromy. Hasiči mali plné ruky práce
Zdielať na

Víchrica na Slovensku strhávala strechy a lámala stromy. Hasiči mali plné ruky práce

SLOVENSKO / Desiatky popadaných stromov, uzavretá cesta medzi Vyšnými Hágmi a Podbanským, husté sneženie, silný vietor. Takto to vyzeralo na tatranských cestách až do večerných hodín, keď hasiči i policajti spoločne evakuovali cestujúcich z električky.

Silný vietor skomplikoval večer dopravu aj na viacerých cestách na Liptove. Najhoršia situácia bola v Demänovskej Doline. Polámané stromy tam úplne zablokovali vozovku. Hasiči si prepiľovali cestu k hotelom viac ako tri hodiny. V nedeľu krátko pred 17:00 skrížilo cestu viacero stromov aj v Demänovskej Doline. Policajti nepúšťali do lyžiarskeho strediska autá ani autobusy.

​Na mieste zásahu to vyzeralo úplne inak ako na parkovisku, kde policajti otáčali autá. Polámané hrubé stromy boli dôkazom silnej víchrice, ktorá sa tadiaľto prehnala. "Od Lúčok po Záhradky je to tu zaváľané, približne je tu spadnutých 10 až 20stromov. Postupne to prepiľujeme, prišli nám na pomoc aj dobrovoľní hasiči z okolitých obcí Liptovského Mikuláša," ozrejmil veliteľ zásahu Peter Sásik. Cestu prepílili po viac ako troch hodinách. Podobné zásahy, nie však až v takom rozsahu, absolvovali aj hasiči v susednom ružomberskom okrese.

​Vo Vysokých Tatrách sa po búrlivej nedeli tešia z bohatej snehovej nádielky. Radosť majú hlavne prázdninujúce deti, dospelým ale pribudli starosti. Napríklad na tatranských cestách si treba dávať veľký pozor. Sypačov je na tatranskyćh cestách ako maku, ale pri celodennom intenzívnom snežení nestíhajú odpratať všetko čo komplikuje dopravu.

Aj v pondelok to vo Vysokých Tatrách vyzeralo pracovne. Zasnežené bolo všetko, nielen cesty ale aj koľajnice. Od včerajšieho večera tam turistov na trase medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom vozia namiesto električiek autobusy. Priamo na trať spadli stromy i konáre a poškodili trakčné vedenie. 

​Komplikácie spôsobila víchrica aj na Orave. Najviac popadaných stromov bolo pri Námestove, Oravskom Veselom a Zuberci. Do nebezpečnej situácie vyrazili oravskí hasiči aj cestári. Hodiny prepilovali stromy, aby sprejazdnili cesty. Hasičský záchranný zbor neodporúča túry do vysokohorských terénov.

Profesionálni a dobrovoľní hasiči boli za posledných 24 hodín vyslaní k viac ako 550 udalostiam spojených s víchricou a to na celom Slovensku. Ich pomoc bola potrebná najmä pri spadnutých stromoch, ktoré blokovali cesty, železničné trate, drôty elektrického vedenia, či privalili zaparkované autá. Problémy však robili aj uvoľnené plechy, či strhnuté strechy, stĺpy elektrického vedenia a telefónne stĺpy.

​​Najčastejšie bola pomoc hasičov potrebná v Trnavskom kraji, kde boli hasiči vyslaní k 126 udalostiam. Viac ako 90 – krát zasahovali hasiči v Nitrianskom a Bratislavskom kraji a v Trenčianskom kraji pomáhali v 80 prípadoch. O pár udalostí menej bolo v Žilinskom,v Banskobystrickom, v Prešovskom a Košickom. Hasiči zasahujú na viacerých miestach aj v týchto chvíľach a pri odstraňovaní následkov silného vetra budú pokračovať počas celého dňa.

Problémy aj na cintorínoch

Víchrica spôsobila problémy ľuďom aj na cintorínoch. V hlavnom meste počas celého víkendu zívali prázdnotou. Pre silný ničivý vietor sa z bezpečnostných dôvodov brány zatvorili a polícia odkláňala autá.

"Po zhodnotení situácie sú od dnešného dňa všetky mestské cintoríny sprístupnené. Prosíme verejnosť o trpezlivosť pri nápravných opatreniach a rešpektovaní priestorov vymedzených bezpečnostnými páskami," informovala v pondelok hovorkyňa magistrátu hlavného mesta Zuzana Onufer. 

​Veľké konáre na zemi, porozhadzované vázy ale aj polámané stromy komplikovali prechod medzi hrobmi aj dnes. Pracovníci cintorína mnohé stromy označili páskou s výstrahou.

"Od 4:00 hod. rána zabezpečujú zamestnanci organizácie MARIANUM postupné odstraňovanie následkov veternej smršte, odvážajú sa padnuté stromy, konáre a čistia sa všetky komunikácie," doplnil Radoslav Vavruš z pohrebníctva mesta Bratislava. 

Počasie sa neumúdri 

Aj v pondelok bolo počasie v Bratislave bláznivé. Zo zamračenej oblohy sa spustil dážď so snehom a dokonca padali aj krúpy. Objavili sa na bratislavskej Kolibe. Po chvíli ostal už iba dážď.

​Podľa meteorológov v najbližších hodinách u nás prituhne. Rastliny, ktoré ešte máte na balkónoch je najvyšší čas ochrániť pred zimou, prichádzajúcu noc by už nemuseli prežiť. "Na severe a tam kde je sneh, teplota klesne na mínus 5 až minus 7 stupňov. Čaká nás prvá skutočne zimná noc," doplnila meteorologička Miriam Jarošová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy