Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Víchrica spôsobila na Slovensku obrovské škody. Zasahovalo vyše 800 hasičov
Zdielať na

FOTO: Víchrica spôsobila na Slovensku obrovské škody. Zasahovalo vyše 800 hasičov

BRATISLAVA / Viac ako 800 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v nedeľu pri odstraňovaní následkov silného vetra. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, od rána do 21. hodiny zasahovali hasiči pri 490 udalostiach.

Najviac výjazdov zaznamenali v Nitrianskom, Trenčianskom, Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde hasiči zasahovali viac ako 300-krát.

V nedeľu Slovensko podobne ako aj iné krajiny strednej Európy zasiahol silný vietor. Západné a stredné Slovensko trápili výpadky elektriny, problémy boli aj na železniciach, kde nepremávali alebo meškali vlaky. V Česku v dôsledku silného vetra zomreli dvaja ľudia.

Miestny úrad Bratislava - Petržalka vyzýva ľudí, ktorým víchrica spôsobila škody, aby sa obrátili na magistrát. "Ak aj vy máte vo svojom okolí popadané veľké konáre, či vyvrátené stromy, dajte nám vedieť na mailovú adresu zuzana.juhasova@petrzalka.skPracovníci verejnoprospešných služieb následky víchrice prednostne odstraňujú pred zdravotníckymi zaradeniami, škôlkami a ostatnými dôležitými inštitúciami, postupne vyčistia celú Petržalku." 

​Problémy v EÚ

Silné búrky zasiahli strednú a severnú Európu, pričom zabili najmenej päť ľudí v Nemecku, Poľsku a v Českej republike. Šesťdesiattriročný dovolenkár zomrel na pobreží Nemecka v dôsledku vlnobitia, zatiaľ čo ďalší štyria ľudia v Poľsku a Česku zahynuli po tom, čo ich zasiahli padajúce stromy. Tisícky Poliakov a Čechov sú stále bez elektriny, centrum nemeckého Hamburgu je zaplavené.

Železničná doprava v Nemecku hlási výpadky, keďže niektoré trate sú poškodené. Pri nemeckom ostrove Langeoog sa potopila nákladná loď prevážajúca 1 800 ton paliva, 22-člennú posádku sa podarilo zachrániť. Prerušená je cestná a železničná doprava aj na viacerých miestach v Českej republike. Na najvyššej českej hore Sněžka dosahoval vietor rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy