Skoro jasno
21°
Bratislava
Trumpov exmanažér čelí obvineniam z konšpirácie proti USA
Zdielať na

Trumpov exmanažér čelí obvineniam z konšpirácie proti USA

Archívna reportáž

WASHINGTON / Manažér kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa Paul Manafort sa vydal do rúk FBI. Podľa denníka The New York Times má federálny úrad okrem Manaforta záujem aj o jeho bývalého obchodného spoločníka Ricka Gatesa. Manafort čelí obvineniam z konšpirácie proti Spojeným štátom či z daňových deliktov.

Prípad súvisí s vyšetrovaním údajných ruských zásahov do minuloročných prezidentských volieb v USA. Napriek viacerým podozreniam a dohadom americký prezident spoluprácu s Moskvou počas volebnej kampane opakovane odmietol.

Podľa agentúry AP je zatiaľ jediným členom Trumpovho predvolebného štábu s možnými väzbami na Rusko právnik Papadopoulos. Vyplýva to totiž z jeho obvinení.

Už v sobotu informovala televízia CNN, že tím amerických vyšetrovateľov, ktorých vedie Robert Mueller dospel k vypracovaniu prvých obvinení v súvislosti s úlohou Ruska vo voľbách. Informácie o tom koho sa obvinenia dotýkajú, alebo čo presne obsahujú televízia neuviedla. V súčasnosti CNN odvolávajúca sa na svoje zdroje upresnila, že Manafort bol v utajenom režime obvinený v piatok a že odtajnenie spisu by malo prísť v pondelok. 

To sa aj stalo. Paul Manafort čelí obvineniam z konšpirácie proti Spojeným štátom, z daňových deliktov či z toho, že sa v USA nezaregistroval, keď poskytoval lobbovacie služby zahraničným činiteľom. V obvinení voči Manafortovi sa uvádza, že spolu so svojím spoločníkom Rickom Gatesom si vďaka službám pre ukrajinských činiteľov vyslúžili desiatky miliónov dolárov, a že peniaze od roku 2006 prinajmenšom do minulého roka "prali" cez viacero amerických a zahraničných spoločností. 

The New York Times tiež uviedol, že Mueller žiada aj vydanie bývalého Manafortovho spoločníka Gatesa, ktorý by mal byť spojený s firmou založenou na Cypre, prostredníctvom ktorej Manafort prijímal platby od obchodníkov a od politikov z východnej Európy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy