Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Španielska prokuratúra obvinila katalánsku vládu zo vzbury. Hrozí za to až 30 rokov väzenia
Zdielať na

Španielska prokuratúra obvinila katalánsku vládu zo vzbury. Hrozí za to až 30 rokov väzenia

MADRID / Španielska prokuratúra obvinila katalánsku vládu a vedenie parlamentu zo vzbury. Dôvodom sú ich snahy o nezávislosť Katalánska. Oznámil to v pondelok španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza.

Medzi obvinenými je aj katalánsky premiér Carles Puigdemont a ďalší členovia jeho kabinetu, ktorých Madrid v piatok pre snahu o nezávislosť odvolal. Tí ale napriek odvolaniu na protest prišli v pondelok do práce. 

Prokuratúra navrhla obžalovať politikov z niekoľkých trestných činov. Najvyšší trest hrozí za vzburu, 30 rokov väzenia, pokiaľ je ale neozbrojená je maximálny trest 25 rokov. Obvinenie sa týka mimo iného aj toho, že katalánsky politici v piatok umožnili v regionálnom parlamente schválenie rezolúcie o nezávislosti Katalánska. Tá je podľa právnikov neplatná. 

Státisíce ľudí demonštrovali v katalánskej metropole za jednotné Španielsko. Organizátori hovoria o milióne protestujúcich, miestna polícia tvrdí, že ich do ulíc vyšlo okolo 300 tisíc. Zúčastnili sa jej aj politici zo strán, ktorí odmietli v piatok hlasovať za rezolúciu o nezávislosti. Tá vyvolala obrovskú nevôľu v Madride, ktorý postupne začína preberať kontrolu nad katalánskymi úradmi. Nútená správa by mala trvať najmenej do 21.decembra. Práve vtedy by sa mali uskutočniť aj regionálne voľby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy