Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dizajnér navrhol zrkadlo, ktoré funguje len keď sa usmejete
Zdielať na

Dizajnér navrhol zrkadlo, ktoré funguje len keď sa usmejete

BRATISLAVA / Turecký dizajnér Berk Ilhan navrhol prístroj vzdialene pripomínajúci tablet, ktorý má slúžiť ako zrkadlo zlepšujúce náladu. Funguje totiž len v okamihu, keď sa usmejete. Zrkadlo má pomôcť pacientom trpiacim rakovinou alebo inou závažnou chorobou. Ilhan však čelí kritikom kvôli cene aj samotnému princípu zrkadla.

Zariadenie funguje jednoducho. Je vybavené kamerou a softvérom na rozpoznávanie tváre a jeho výrazov. Matný povrch sa premení na zrkadlo až v okamihu, keď softvér rozpozná úsmev na vašej tvári. Na rozdiel od bežných zrkadiel je Ilhanov vynález nepomerne drahší, momentálne je v ponuke za dve až tri tisíc dolárov, píše portál novinky.cz. 

Absolventa vysokej výtvarnej školy v New Yorku inšpirovala ťažká životná situácia jedného z jeho blízkych členov rodiny, ktorý dlho bojoval práve s rakovinou. "Povedal mi, že od doby, kedy mu bola oznámená diagnóza, bolo veľmi ťažké pozrieť sa na seba do zrkadla," povedal pre CNN mladý dizajnér.

Ilhanovým cieľom bolo uľahčiť pacientom ťažké obdobie pred aj po liečbe zákernej choroby. Vynález funguje na základe prostého predpokladu: Naše emócie a výrazy sú dve spojené nádoby. Keď sme šťastní usmievame sa, ale funguje to rovnako aj naopak. Keď sa usmievame, dostaví sa pocit šťastia. 

Súvisiace články