Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Trump mení na peniaze všetko, čoho sa dotkne. Jeho kresbu predali za 16 000 dolárov
Zdielať na

Trump mení na peniaze všetko, čoho sa dotkne. Jeho kresbu predali za 16 000 dolárov

Archívna reportáž

LOS ANGELES / Patríte medzi ľudí, ktorí si zvyknú kresliť na papier neurčité obrazy, keď telefonujú, nudia sa alebo premýšľajú? Odteraz by ste si svoje obrázky mali odkladať. Kresba zobrazujúca Empire State Building, ktorú nakreslil Donald Trump ešte v roku 1995 vydražila aukčná spoločnosť za neuveriteľných 13 600 eur. Možno také niečo čaká aj vaše kresby.

Donald Trump nie je len dlhoročnou televíznou celebritou a aktuálne aj najmocnejším mužom sveta, ale aj umelcom. Napriek tomu, že dojmy z jeho umeleckej tvorby sú podľa amerických médií - slušne povedané - rozpačité. Aukčná spoločnosť Julien's Auctions vydražila tento týždeň Trumpovu skicu zobrazujúcu newyorskú Empire State Building, ktorú Trump nakreslil čiernou fixkou v roku 1995. Maľbu z dielne súčasného amerického prezidenta získal kupec, ktorého meno nezverejnili, za sumu 16 000 amerických dolárov (v prepočte zhruba 13 600 eur).

Ako uvádza portál IDnes.cz, kresba slávneho newyorského mrakodrapu o rozmeroch 30 na 23 centimetrov vznikla pre charitatívnu dražbu, v ktorej sa predala za 100 dolárov. Podľa aukčnej siene symbolizuje kresba Trumpov vzostup medzi najmocnejších mužov New Yorku. 

Od nástupu do Bieleho domu sa Trumpove umelecké výtvory stali v zberateľských kruhoch žiadaným tovarom. Napríklad v júli predali náčrt manhattanskej panorámy za 29 000 dolárov, čo je asi 25 538 eur. Prezident svoje dielo vtedy ozdobil zlatým podpisom. "Neexistuje prípad, že by niekto dal 29 000 dolárov za prezidentov autogram. Iba ak by ste sa vrátili až k otcom zakladateľom či Abrahamovi Lincolnovi," prehlásil vtedy majiteľ aukčnej siene. 

Súvisiace články