Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podľa odborníkov dáva Kanada utečencom falošný pocit bezpečia
Zdielať na

Podľa odborníkov dáva Kanada utečencom falošný pocit bezpečia

Archívna reportáž

OTTAWA / Ochota pomôcť kanadskej vláde pomaly začína prerastať cez hlavu. Úrady nestíhajú vybavovať žiadosti o azyl, proces trvá často až 16 mesiacov. Na druhej strane sú ľudia, ktorí napriek tomu, že im hrozí vyhostenie, sa snažia zariadiť si v krajine nový život.

Kanadský premiér Justin Trudeau už v roku 2015 prehlásil, že Kanada prijme najmenej 25 tisíc utečencov zo Sýrie. Svoju pomoc zamerali výhradne na rodiny s deťmi. Od tej doby sa počet utečencov smerujúcich do krajiny zvýšil a imigračný úrad nestíha vybavovať žiadosti o azyl. 

Rozpočet imigračného úradu a počet pracovníkov je pritom navrhnutý na maximálne 24 000 žiadostí za rok. "Tlak na náš úrad je enormný. Počty sú v tomto ohľade jasné. Pokiaš nám nepridajú peniaze, azylový proces sa bude predlžovať a ľudia budú na rozhodnutie o udelenie azylu čakať ďalej," uviedla na nedávnom parlamentnom zasadnutí Shereen Benzvy Miller, predsedkyňa komisie pre ochranu práv utečencov. 

Predlžovanie azylového riadenia predstavuje vyššiu záťaž pre kanadskú štátnu kasu. Čím dlhšie migrant v krajine čaká na azyl, tým viac dá vláda na jeho vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a celú radu ďalších záležitostí. Po mesiaci čakania sa môže stať, že žiadateľa vyhostia a do štátne kasy tak takmer neprispeje. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, imigračný úrad zriadil špeciálny krízový tím, ktorý sa zameral na utečencov, ktorí do Kanady prichádzajú ilegálne zo Spojených štátov. Ich cieľom je najčastejšie Quebec. Pri hraniciach so Spojenými štátmi vyrástol utečenecký tábor, do ktorého sa vojde asi 500 ľudí. Z rovnakých dôvodov dočasne prerobili aj časť olympijského štadiónu na stredisko pre utečencov.

Len počas tohto roka prišlo viac ako 35 000 migrantov, a to najmä pre imigračnú politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mesačne dostávajú základnú podporu a dostanú aj pracovné povolenie. Ich deti môžu nastúpiť do školy. Podľa právnikov získavajú migranti falošný pocit bezpečia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy