Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prehnaná láska môže uškodiť vášmu psovi a v konečnom dôsledku aj vášmu nábytku
Zdielať na

Prehnaná láska môže uškodiť vášmu psovi a v konečnom dôsledku aj vášmu nábytku

BRATISLAVA / Psia láska je nekonečná a neobmedzená. Môže ale mať aj svoju odvrátenú stránku. Roztrhané papuče, poškodený nabytok alebo zničený interiér auta. Aj takto sa môže u psov prejavovať takzvaná separačná úzkosť.

Aj prílišná láska od majiteľov môže škodiť. Práve tá sa podľa psieho psychológa skrýva za tým, že pes nedokáže byť dlhšiu dobu sám. "Najväčší problém je v rozmaznanosti. Ide o nesamostatnosť, čo je podmienené výchovou. Keď človek nevychováva psa k samostatnosti tak kvíli alebo všetko ničí," tvrdí chovateľ a cvičiteľ Miloš Butyka. 

Aj keď sú psíky vycvičené a poslúchajú na povely majiteľov, podľa kynológa nie sú dostatočne zamestnané a necítia uplatnenie. "Je tam nedostatok vyťaženia pre psa," uviedol Butyka. Myslí sa tým ale skôr psychická ako fyzická únava. 

Pravidlom je aj to, aby zviera nemalo z odchodu alebo príchodu majiteľa domov udalosť, aby to bralo ako bežnú súčasť dňa. Vraví sa, že starého psa už novým kúskom nenaučíš. Pod odborným dohľadom sa dá aj to. No vždy sa lepšie začína od šťeňata.

Súvisiace články