Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Propagáciu nacizmu a rasizmu cez znaky a heslá budú posudzovať experti
Zdielať na

Propagáciu nacizmu a rasizmu cez znaky a heslá budú posudzovať experti

BANSKÁ BYSTRICA / Dvaja bratia z južného Slovenska čelili na súde obžalobe z výtržníctva, no jeden z nich aj z vážneho zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Z výtržníctva ich oslobodili, no v druhom prípade sa senátu v Banskej Bystrici oslobodzujúci rozsudok zrejme príliš nepozdával.

Na súd do Banskej Bystrice osobne neprišiel ani jeden z bratov, zastupoval ich len advokát. Prokuratúra staršieho z nich žaluje za to, že pred 4 rokmi vytvoril špecifickú značku a internetovú stránku, kde mal uvereňovať obrázky, články a odkazy na odujatia pravicových hudobých formácií, či kapely, ktorým majú byť blízke myšlienky nemeckého nacionálneho socializmu o čistej rase.

Krajský súd prípad vrátil na okresný, sudca v Rimavskej Sobote sa tak opäť bude musieť zaoberať spornými vecami. Spornou bola aj znalkyňa, historička, ktorá posudzovala kapely, ale aj rôzne znaky, či heslá. "Zvažujú nariadenie nového znaleckého dokazovania. Jednoznačne nebola kompetentná vykonať takýto znalecký posudok," hovorí obhajca Mário Keleti. 

Doteraz v takýcho prípadoch chýbali kompetentní znalci. Situácia sa však aj podľa expertky na trestné právo tento rok výrazne mení. "Na skúšky v odvetví politický extrémizmus sa prihlásilo 25 uchádzačov, zúčastnilo sa 11, z toho 6 bolo úspešných. Na náboženský extrémizmus sa prihlásili desiati, zúčastnili sa dvaja, žiadny neuspel," povedal Peter Bubla, hovorca Ministerstva spravodlivosti.  "Bude sa dať jednoznačne na základe znalecký posudkov preukázať že toto je extrémistický prejav," hovorí Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo.

Úspešní znalci musia absolvovať ešte akési odbrné minimum, ministerstvo predpokladá, že by mohli byť do zoznamu znalcov zapísaní už koncom októbra. Zároveň víta ďalších uchádzačov. Jedného z nich súd môže osloviť aj v spomínanom prípade .

Súvisiace články

Najčítanejšie správy