Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kňaz zneužil svoju nepočujúcu žiačku. Tvrdí, že neurobil nič zlé
Zdielať na

Kňaz zneužil svoju nepočujúcu žiačku. Tvrdí, že neurobil nič zlé

WOJNOWICE / Mal ju učiť, no nakoniec sa medzi nimi vytvoril hlbší citový vzťah. Na tom by azda nebolo nič zlé, keby nešlo o 45-ročného kňaza a jeho 17-ročnú nepočujúcu žiačku. Iskrilo to medzi nimi a nezostalo iba pri učení.

Kňaz z poľskej obce Wojnowice sa mal kontaktovať so 17-ročnou nepočujúcou študentkou prostredníctvom interneru už niekoľko mesiacov. So svojou žiačkou sa zoznámil počas výučby katechézy na jednej z miestnych škôl. V správach jej pritom prejavoval svoju náklonnosť. „Vieš, že si pre mňa veľmi dôležitá, to, čo ti je, pre mňa neznamená prekážku,“ písal jej v správach.

Súkromnú komunikáciu medzi nimi si všimla ale jej spolubývajúca, ktorá vec ohlásila. Kňaza zadržala polícia. "Zistili sme, že počas výučby naviazal kontakt s nepočujucou žiačkou, s ktorou mal následne dvakrát sexuálny styk," povedal hovorca poľskej polície Sebastian Gleń.

V tejto veci začala konať prokuratúra, ktorá muža obvinila zo zneužitia svojho postavenia a spáchaniu uvedeného skutku na chránenej osobe. Kňaz sa ale počas celého vyšetrovania aj procesu odmietol k činu priznať. Tvrdil, že nič zlé neurobil. "Prirodzene bránil sa, že sa čin nestal. Následne ale stratil prácu v škole a keď sa o tom dozvedela miestna diecéza, prišiel aj o prácu kaplána v miestnej fare," povedala vyšetrovateľka Katarzyna Cislo.

Prvostupňový súd však kňaza nakoniec odsúdil na trest osemnásť mesiacov odňatia slobody. To sa ale 45-ročnému už bývalému kaplánovi nepozdávalo. Vec sa dostala pred odvolací súd. Ten nezistil žiadne pochybenia pri rozhodnutí prvostupňového súdu, ktoré by mali mať vplyv na pôvodný rozsudok. Rozhodnutím teda potvrdil pôvodný rozsudok. Kňaz však nateraz vo väzení neskončí. Súd mu udelil podmienečný odklad výkonu trestu s podmienkou na 3 roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy