Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V kanalizácii je toľko zlata, žeby stálo za to ho ryžovať
Zdielať na

V kanalizácii je toľko zlata, žeby stálo za to ho ryžovať

Archívna reportáž

BERN / Podľa výskumného ústavu Eawag sa do kanalizácie dostanú ročne kilogramy zlata aj striebra. V niektorých prípadoch je koncentrácia drahých kovov taká vysoká, žeby sa oplatilo ich zo splaškov dokonca ťažiť.

Do švajčiarskych čističiek odpadových vôd doputuje ročne podľa ústavu Eawag až 3000 kilogramov striebra a 43 kíl zlata, píše portál idnes.cz.  Hodnota týchto kovov sa pohybuje okolo milióna eur. Najmä v niektorých čističkách v juhošvajčiarskom kantóne Ticino je vraj koncentrácia zlata taká vysoká, že by stálo za to ho zo splaškov ryžovať.

Švajčiari však nesplachujú do záchodov svoje šperky, za obsah drahých kovov môže najmä priemysel. V kantóne Ticino je niekoľko podnikov na spracovanie zlata. Striebro putuje do do kanalizácie predovšetkým z chemických a farmaceutických firiem, ale aj z Hi-Tech podnikov.

Podľa hlavného autora štúdie, Basa Vriensa, sú v odpadových vodách výrazné koncentrácie aj iných vzácnych kovov a ďalších prvkov, napríklad tantalu, nióbu, titánu a gadolínia. Pre ľudské zdravie nie sú tieto koncentrácie škodlivé, uvádza sa v štúdii. Zároveň však pripúšťajú, že celý rad nových prvokov a ich vplyv na človeka ešte nepreskúmali.

Súvisiace články