Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stand up comedy už na Slovensku nie je v plienkach. Teraz už aj v televízii
Zdielať na

Stand up comedy už na Slovensku nie je v plienkach. Teraz už aj v televízii

BRATISLAVA / Humor má rôzne formy a jednou z nich je aj stand-up comedy show. Na Slovensku je najviac známa stand-up šou Silné reči. Doteraz ste ich vystúpenia mohli vidieť naživo v kluboch alebo na internete, kde majú veľkú fanúšikovskú základňu. Od štvrtka ju bude pravidelne vysielať aj naša televízia.

V novembri uplynie osem rokov od vzniku Silných rečí, ktoré vznikli v jednom z bratislavských klubov. Ako hovorí krstný otec slovenskej stan-up comedy Ján Gordulič, vstupu do televízie sa nebránili. "Ja som to tak nejako cítil, že nemáme na každý týždeň toľko dobrých ľudí, nemáme toľko dobrých stand-upov, aby sme pokryli každý týždeň a spravili šou. Myslím, že to bola jedna z vecí, na ktorú sa čakalo," vysvetlil Gordulič. 

Dlho bola slovenská stand-up v plienkach, no za posledné dva - tri roky sa podľa Gorduliča podarilo vypredať väčšie sály a stand-up prestala byť len klubovou záležitosťou. Dá sa však robiť stand-up len pred kamerou a bez divákov? "Určite by som to nechcel. Jednak je to obrovský feedback pre účinkujúceho a diváci sú dôležití aj pre atmosféru," vysvetlil tvorca Silných rečí. 

Stand up comedy je šou, ktorá sa napriek zdanlivo prevažujúcej improvizácii, nacvičuje. Na Slovensku v tejto brandži zaručujú úspech témy, ktoré pozná čo najviac ľudí. "Cestovanie v MHD, návšteva lekára, vzťahy s frajerkou, teplo, zima, šport, čakanie u lekárov," menuje Gordulič.  

Súvisiace články