Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Keramika, tanečná či hudobná. Ktorý krúžok je vhodný pre vaše dieťa?
Zdielať na

Keramika, tanečná či hudobná. Ktorý krúžok je vhodný pre vaše dieťa?

BRATISLAVA / Školský rok sa už rozbehol naplno a spolu s ním aj mimoškolské aktivity. Pozná to asi každý rodič: deti majú okrem školy aj iné záujmy, v ktorých im môžu výrazne pomôcť krúžky od výmyslu sveta. Ako sa v nich zorientovať a vybrať pre dieťa ten najlepší?

"Krúžky sú veľmi dôležité, ale vždy treba nájsť ten správny balans, ktorý vyhovuje tomu dieťaťu," vysvetľuje Ľubo Tomko z OZ Krúžky v škole. Aj nudiť sa je veľmi dôležité, preto Tomko neodporúča, aby dieťa navštevovalo krúžky každý deň.

"My v našich krúžkoch sa snažíme podchycovať práve to, čo deti baví a majú z toho radosť. Snažíme sa v nich vzbudiť prirodzený záujem o aktivity," hovorí Tomko. Podľa neho je dobré, ak v ranom veku rodičia rozvíjajú u detí "z každého rožku trošku". Nahromadenú energiu napríklad spáliť v športovej aktivite, alebo rozvíjať umelecký či intelektuálny potenciál. "Dá sa to určiť tak, že rodičia svoje dieťa chvíľu len pozorujú a sami zistia, ku ktorému odvetviu tá ich ratolesť inklinuje," vysvetľuje Tomko.

Nie je správne tlačiť na deti. "Rodič by mal byť podporou pre svoje dieťa. Sme s rodičmi v úzkom kontakte a rozprávame a keď to drobcom nejde, snažíme sa im dať nenápadne typy," povedal Tomko.

Veľmi obľúbená je napríklad keramika, alebo krúžok vedeckých pokusov, či elektrotechnický krúžok.

Súvisiace články