Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sonda pod morskou hladinou objavila zrejme najstarší morský korál
Zdielať na

Sonda pod morskou hladinou objavila zrejme najstarší morský korál

PACIFIK / Väčšina neprebádaných oblastí na Zemi sa nachádza pod hladinou morí či oceánov. Do jednej takej oblasti poslali vedci sondu, ktorá im po mesačnom bádaní priniesla prekvapivé objavy.

Čínski vedci poslali na morské dno špeciálnu sondu, ktorá mala za úlohu vniesť viac svetla do tajomného sveta na dne západného Pacifiku, konkrétne pri podmorskej hore Caroline. Sonda priniesla na povrch asi 400 vzoriek z neznámych organizmov. 

Morských výskumníkov najviac prekvapil obrovský korál, ktorý je zrejme najstarší na svete. "Koral má priemer viac než tri metre a na výšku viac než dva. Predpokladáme, že je starý tisíce rokov. Našli sme ho v hĺbke 1246 metrov pod morom, kde organizmy rastú veľmi pomaly," uviedol riaditeľ výskumného centra Xu Kuidong. 

Vzorky z koralových záhrad a z pralesa morských húb budú teraz analyzovať v laboratóriu. Sonda vnúkla vedcom aj ďalšiu myšlienku - po preskúmaní oblasti predpokladajú, že hora Caroline sa kedysi týčila nad morskú hladinu ako jeden z mnohých ostrovov v Tichomorí. 

Súvisiace články