Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pápež František chodil na terapie. Cítim sa slobodnejší, nič ma nestraší, priznáva
Zdielať na

Pápež František chodil na terapie. Cítim sa slobodnejší, nič ma nestraší, priznáva

VATIKÁN / Na terapiu chodil v 70. rokoch, ešte ako pracovník jezuitského rádu v Buenos Aires. Pápež František sa priznal francúzskemu sociológovi Dominiquemu Woltonovi, autorovi knižného rozhovoru nazvaného Pápež František: politika a sociológia.

"Šesť mesiacov som navštevoval psychoanalytičku, aby som si ujasnil pár vecí. Vždy tu pre mňa bola," povedal pápež František. "Predtým ako zomrela, zavolala mi. Nie preto, aby dostala požehnanie, bola židovka, ale aby so mnou viedla dialóg o spiritualite. Bola dobrý človek," dodal pápež, ktorý sa o svojej terapeutke rozrozprával po tom, čo s Woltonom začali preberať dôležité ženy v jeho živote. 

Pápež hovoril tiež o svojej matke, spomenul obe babičky či lásky z detstva a z čias dospievania. "Ďakujem Bohu za to, že som tieto ženy mohol mať vo svojom živote," hovorí pápež. Denník Guardian, ktorý správu o pápežovej terapii priniesol, vysvetľujem že jezuitská tradícia je známa svojim rešpektom k psychoanalýze.

Mnohí jezuiti si myslia, že introspekcia a sebapoznanie majú blízko k spiritualite. František tiež v súvislosti s priznaním o svojej terapii vysvetlil, že by rád prekonal myšlienku, že psychologickú pomoc vyhľadávajú len slabí ľudia. 

Súvisiace články