Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
FOTO: Krajina chudoby a nepoznaných krás. Ako prví Slováci splavili rieku Kongo
Zdielať na

FOTO: Krajina chudoby a nepoznaných krás. Ako prví Slováci splavili rieku Kongo

BRATSILAVA / Cestovať dnes už môžeme takmer kamkoľvek a kedykoľvek a to staré známe "cestovať len s prstom po mape" už naozaj neplatí. Dvaja slovenskí cestovatelia ale zažili veci, ktoré žiaden iný Slovák doposiaľ neskúsil. Po svojich potulkách svetom sa dostali aj do srdca Afriky, Konga. O svojich dobrodružných zážitkoch hovorili Martin Navrátil a Peter Hliničan.

Keď sa Martin rozhodne niekam ísť, zvyčajne je za tým hlbší význam, ako len navštíviť krajinu. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade. "Ja som chcel spraviť tú rieku Kongo. Popri tom, ako som zháňal informácie som aj zistil, že nikto na Slovensku to zatiaľ nespravil." Krajinu ako je Kongo, by zrejme mnohí dlho hľadali v katalógoch cestovných kancelárii. V tejto krajine nie je ani slovenské veľvyslanectvo a ministerstvo vyslovene neodporúčajú cestovanie do nej. Okrem extrémnej chudoby, vládnu v krajine stále občianske nepokoje. "Vo východnej časti stále pôsobia milície, stretli sme ozbrojené jednotky, stretli sme sa s obrovskou korupciou. Je tam všetko," hovorí Peter.    

Spoľahnúť sa nemohli ani na cestovný poriadok. "To čo platilo včera už dnes neplatí," spomínajú cestovatelia na ich zážitky. Jedným z nich bolo aj cestovanie loďou. V prístave im povedali, že loď vypláva na druhý deň, nakoniec šla až o týždeň neskôr. Úžasným zážitkom bolo ale stretnutie s gorilami v prírodnej rezervácii. Panujú tam prísne pravidlá. Priblížiť sa k nim smeli maximálne na vzdialenosť siedmich metrov a s rúškou na ústach. 

Súvisiace články