Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Poloninách zachraňovali belgickú turistku
Zdielať na

V Poloninách zachraňovali belgickú turistku

POLONINY / Horskí záchranári zo Zboja museli v stredu pomáhať mladej turistke z Belgicka. Vyčerpanú a podchladenú ju našli asi 150 metrov pod vrchom Kremenec v Poloninách. Turistka pre celkové vyčerpanie nebola schopná v túre pokračovať. Horskí záchranári ju zniesli pomocou nosidiel.

Bola vyčerpaná a podchladená. V takomto stave našli horskí záchranári zo Zboja 22-ročnú turistku. Pomoc privolal priateľ belgickej turistky, ktorý túru absolvoval spolu s ňou. "Po príchode na miesto sme turistku zateplili, poskytli sme jej teplé šatstvo a termofóliu. Pomocou nosidiel sme turistku zniesli na Temný vŕšok, odkiaľ sme ju previezli autom," informuje Martin Makarovič z HZS. Po náročnom vlhkom teréne záchranári niesli turistku zhruba 5 kilometrov. Nakoniec skončila v stredisku HZS v Zboji.

Horskí záchranári odporúčajú v tomto období nepodceňovať počasie. Vo vyšších oblastiach totiž zvyknú klesnúť teploty oveľa nižšie ako inde. Základom je podľa nich oblečenie správne vrstviť. "To znamená pri výstupe si dať dole veci a hore potom keď vyjdú na vrchol, sa obliecť, aby nebola zima," dodáva Makarovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy