Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prácu nedostal, lebo vzbudil dojem, že je gay
Zdielať na

Prácu nedostal, lebo vzbudil dojem, že je gay

Archívna reportáž

OMSK / Rozruch na ruských sociálnych sieťach vyvolal spôsob, akým majiteľ obchodu so športovou výživou v Omsku odmietol žiadateľa o prácu.

Uchádzač Eduard Myra bol odmietnutý s tým, že svojou "zženštilou rečou a gestami" rovnako ako "až príliš upraveným a výrazným oblečením" budí dojem, že "propaguje netradičné sexuálne vzťahy", napísal server Lenta.ru.

Termín "netradičný sexuálny vzťah" je v Rusku obľúbený eufemizmus, ktorý označuje homosexualitu. Podprahové oznámenia tohto pojmu posilňuje názor, ako by homosexualita bola nejakým novým, z "tradície" vybočujúcím elementom.

"Neviem, ako by som mohol čokoľvek propagovať. Jediné, čo mohlo niekoho zmiasť, je to, že mám náušnicu," povedal webu Meduza Myra, ktorý sa obrátil na súd.

Ten teraz majiteľovi obchodu Andrejovi Čistakovi nariadil zaplatiť odškodné 30 tisíc rubľov (420 eur). Rozsudok je zatiaľ neprávoplatný. Čistakov však odmieta, že by pochybil. "Naši zákazníci sú tvrdí chlapi. Keby ho videli, mohli by k nemu byť nepriateľskí. Nebál som sa len o našu imidž, ale aj o zdravie toho muža," povedal majiteľ obchodu denníka Novaja Gazeta.

Súvisiace články