Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
K Zemi mieri asteroid, preverí obranný systém NASA
Zdielať na

K Zemi mieri asteroid, preverí obranný systém NASA

VESMÍR / Asteroid s názvom 2012 TC4 preletí v tesnej blízkosti okolo Zeme. Vedci odhadujú, že by mohlo ísť len o 6 800 kilometrov. Je to však iba odhad, jeho rozpätie sa pohybuje medzi 6 800 až 270 000 kilometrami.

NASA plánuje využiť túto príležitosť na otestovanie obranného systému planéty, ktorý má slúžiť na odvrátenie "súdneho dňa", ak by hrozba prišla z vesmíru. Asteroid 2012 TC4 má odhadom 10 až 30 metrov a preletí okolo Zeme 12. októbra, píše portál Daily Mail. "Vedci vždy ocenia, keď vopred vedia, že sa do blízkosti Zeme priblíži asteroid a bezpečne ju minie, lebo potom môžu zozbierať dáta a dozvedieť sa o správaní asteroidov čo najviac," povedal vedec z NASA, Michael Kelley.

Tentokrát zistia vedci ešte viac, nakoľko prelet asteroidu im poslúži na otestovanie svetovej siete detekcie a sledovania asteroidov. "Otestuje aj našu schopnosť spolupracovať v záujme toho, aby sme odhalili prípadnú skutočnú hrozbu," vysvetľuje Kelley. Ochranný systém, v ktorého sieti sú mnohé svetové observatóriá, by mali v odhaliť, sledovať a popísať asteroid 2012 TC4.

"Toto je tímová práca, ktorá zahŕňa vyše tucet observatórií, univerzít a laboratórií po celom svete. Tak budeme môcť kolektívne preveriť silné stránky aj slabiny našich možností pozorovania objektov blížiacich sa k Zemi," povedal Vishnu Reddy, vedúci projektu.

Asteroid 2012 TC4 objavili prvýkrát v roku 2012, keď míňal Zem vo veľkej vzdialenosti a bol len slabo viditeľný. V nasledujúcom období sa však začne k Zemi približovať a veľké teleskopy budú schopné ho odsledovať a vypočítať presnú trajektóriu jeho letu.

Súvisiace články