Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekári odstránili žene z oka 27 kontaktných šošoviek
Zdielať na

Lekári odstránili žene z oka 27 kontaktných šošoviek

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Tím britských chirurgov odstránil žene z oka 27 kontaktných šošoviek. Neobyčajný nález odborníci zo Solihull Hospital spravili, keď 67-ročnej pacientke operovali sivý zákal. Pri bežnom zákroku našli "modrasté cudzie teleso", ktoré neskôr identifikovali ako 17 zlepených šošoviek. Ďalších 10 našli pri dôkladnejšej prehliadke.

"Nikto z nás niečo takéto ešte nevidel. Bola to taká veľká hromada. Všetkých sedemnásť šošoviek zlepených dokopy. Naozaj sme boli prekvapení, že si pacientka nič nevšimla, pretože to mohlo spôsobiť značné podráždenie," povedal pre odborný časopis Optometry Today člen tímu Rupal Morjaria. "Bola dosť prekvapená. Myslela si, že jej predošlé nepohodlie spôsobil starší vek a suché oči," dodal. Podľa správy v odbornom periodiku BMJ, žena nosila kontaktné šošovky 35 rokov a nikdy sa nesťažovala na podráždenie. Po zákroku však uviedla, že sa cíti oveľa pohodlnejšie.

Hovorkyňa Asociácie optometristov Ceri Smith-Jaynes sa pre BBC vyjadrila, že strata kontaktných šošoviek v oku je bežným problémom, ale zvyčajne si nájdu cestu von. "Normálne sa skrývajú, zložené pod horným viečkom. Nemôžu sa pohnúť ďalej, pretože tam je vačok. Rovnako to je aj na spodnom viečku. Šošovka môže byť len na jednom z týchto dvoch miest," vysvetlila. Zároveň zdôraznila, že by pacienti s kontaktnými šošovkami mali pravidelne navštevovať očných lekárov, aby predišli akýmkoľvek problémom.


Súvisiace články