Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svetový unikát! Levica kŕmi leopardie mláďa vo voľnej prírode
Zdielať na

Svetový unikát! Levica kŕmi leopardie mláďa vo voľnej prírode

Archívna reportáž

Levica žijúca v divokej prírode nakŕmila cudzie, totiž leopardie mláďa. Príbeh, ktorý ohromil odbornú i laickú verejnosť, má zatiaľ neznámy koniec. Vedci upozorňujú, že je pravdepodobnejšie, že sa happyend neodohrá. Už teraz ale došlo k niečomu nevídanému a zatiaľ nepopísanému.

Fotografie, ktoré obleteli odborné weby aj svetové médiá, ukazujú samicu, ktorá v pokoji a bez väčšieho zaujatia leží na zemi a na jej prsiach je prisaté malé leopardie mláďa. Úkaz, ktorý zachytil jeden z turistov v Tanzánii je tak nezvyčajný, že ihneď vzbudil pozornosť.

Lukovi Hunterovi, riaditeľovi organizácie, ktorá sa zaoberá ochranou mačkovitých šeliem, vraj pri pohľade na amatérske fotografie nemenovaných turistov spadla sánka. Nikdy nič také nevidel, a to sa levmi a leopardami a ďalšími mačkovitými šelmami žijúcimi vo voľnej prírode zaoberá celý život. Že by matka dojčila cudzie mláďa, to bolo zatiaľ popísané len u levov, ktorí vyrastali v zajatí. Navyše sa vždy jednalo o mláďatá rovnakého druhu, teda o ďalšie levíčatá, ktoré za rôznych okolností prišli o možnosť kŕmenia od vlastnej matky. 

Fotografie pochádzajú z rezervácie Ngorongo. Levica sa volá Nosikitok a sama má tri mláďatá. A tu začína smutnejšia časť príbehu - nie je totiž jasné, kde sú malé levíčatá, ktoré levica pred nedávnom porodila. Nenachádzajú sa ani v blízkosti matky, ani ostatných levov, ktoré sledujú elektronické obojky. Neistý osud má aj samotné leopardie mláďa, u ktorého naopak nie je jasné, kde má matku. Hrozí, že tohto malého "votrelca" bez ohľadu na jeho roztomilosť neprijme levia svorka, ktorá v ňom neuvidí nič než potravu. Odborníci budú podivhuhodný prípad naďalej sledovať, drobnému leopardiemu mláďaťu nedávajú príliš nádej.

"Vidieť leva kŕmiť leopardie mláďa je veľmi zriedkavé. Je to veľmi nezvyčajné. Myslím si, že sa stalo to, že levica videla mláďa leoparda a usúdila, že ak sa oň nepostará, zomrie. Inštinkt zabíjania vystriedal materinský pud," myslí si kurátorka v johannesburskej ZOO Agness Maluleke. 

Súvisiace články