Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Erdogan je pripravený podpísať obnovu trestu smrti
Zdielať na

Erdogan je pripravený podpísať obnovu trestu smrti

Archívna reportáž

ANKARA / Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan povedal, že v prípade, že parlament schváli zákon o obnove trestu smrti, je pripravený ho podpísať. Neodradí ho údajne ani kritika zo strany Európskej únie, pretože on s obnovou trestu smrti v krajine počíta.

Erdogan v príhovore pri príležitosti prvého výročia neúspešného pokusu o puč tvrdil, že podporí obnovu trestu smrti v krajine. Podľa neho by mali pučisti predstúpiť pred súd v oranžových kombinezách, ktoré sú symbolom väzňov z americkej väznice Guantánamo na Kube. V príhovore tiež ocenil neozbrojených civilistov, ktorí sa v uliciach postavili vzbúreným vojakom.

Pri puči zomrelo 250 ľudí a viac ako 2000 ďalších sa zranilo. V krajine naďalej platí výnimočný stav a vláda riadi zem pomocou dekrétov. Dôsledkom neúspešného pokusu o prevrat boli rozsiahle čístky. Zo zamestnania prepustili viac ako 150 000 štátnych zamestnancov, ktorí mali údajne pučistov podporovať. Ďalších 50 000 ľudí zatkli. 

Prezident uviedol, že aj keď prišlo o život 250 ľudí, krajina svoj boj o budúcnosť vyhrala. "Pučisti, ktorí tej noci uzatvorili most chceli ukázať svetu, že majú kontrolu. Postavili sa im ale milióny ľudím ktorí vyšli do ulíc brániť česť nášho národa," uviedol Erdogan v prejave. Pohrozil tiež, že strojcom puču "zrazí hlavy". 

Obnova trestu smrtu by Turecku úplne zmarila plány vstúpiť do Európskej únie. To však Erdogana podľa všetkého neodradí. Dokonca podotkol, že verí, že parlament trest smrti schváli. Turecká vláda z pokusu o prevrat obviňuje duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v USA. Duchovný však odmieta tieto tvrdenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy