Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turecko už nemá miesto v Európskej únii, tvrdia europoslanci
Zdielať na

Turecko už nemá miesto v Európskej únii, tvrdia europoslanci

BRUSEL / Zahraničný výboru Európskeho parlamentu tvrdí, že v Turecko so znovuzavedením trestu smrti či s väznením učiteľov a novinárov v Európskej únii svoje miesto nemá. Namiesto toho chce europarlament naštartovať privilegované partnerstvo.

Turecko v Európskej únii nechceme. A už vôbec nie po tom, čo v krajine riešia znovuzavedenie trestu smrti a stále prebieha rozsiahle väznenie učiteľov a novinárov. Takýto odkaz posiela zahraničný výbor europarlamentu Európskej komisii a žiada ju, aby zmrazila prístupové rokovania.

Turecko dostalo za posledných desať rokov od Európskej únie takmer miliardu eur. Medzi rokmi 2007 a 2013 ďalších takmer päť miliárd. 

"Napriek všetkým týmto finančným prostriedkom vidíme, že z Turecka sa stáva autokratický štát, že prezident Erdogan zmenil celý systém fungovania štátu," hovorí slovenská europoslankyňa Anna Záborská. 

Podľa Moniky Smolkovej by však zastavenie rokovaní zobralo nádej protestujúcim, ktorí sú proti režimu. 

Europarlament preto chce ukončiť niekoľkoročné prístupové rokovania a naštartovať takzvané privilegované partnerstvo, ktoré sa týka nielen obchodu, ale aj obranných plánov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy