Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za každého neprijatého migranta hrozí Slovensku pokuta desaťtisíce eur
Zdielať na

Za každého neprijatého migranta hrozí Slovensku pokuta desaťtisíce eur

BRUSEL / Strácame príliš veľa času, aby sme efektívne riešili migračnú krízu. Vyhlásil to v Bruseli šéf Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Sankcie podľa neho pripomenú štátom, že musia dodržiavať dohody a migrantov prijímať. Podľa Tajaniho nemôžeme všetko nechávať na pleciach iba dvoch členských krajín - Talianska a Grécka.

Európsky parlament sa podľa jeho šéfa už nebude iba nečinne prizerať ako si iba niektoré členské krajiny plnia svoje povinnosti. "Sme jedna európska rodina a pravidlá platia pre všetkých. Solidarita musí vychádzať zo srdca. A ak tam nie je, budeme konať," uviedol šéf Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

Tajani sa plne stotožňuje s návrhom komisie, aby krajiny museli za každého neprijatého utečenca migranta platiť desaťtisíce eur. Ibaže europoslanci, aj tí slovenskí, Tajanimu pripomínajú, že aktuálny systém prerodzeľovania migrantov zlyhal. Pretože väčšina tých, ktorí prišli do východočlenských krajín sa nakoniec zobrali a odišli napríklad do Nemecka.

"Systém povinného prerozdeľovania migrantov je už prežitý a naozaj nemá význam. Odmietam akékoľvek postihy a sankčné mechanizmi," uviedol pre TV JOJ europoslanec Ivan Štefanec.

A na ceste do Európy sú podľa správy europarlamentu ďalšie státisíce ľudí. "Už dnes sa pripravujeme na možný prílev utečencov z Afriky, prípadne robíme všetko preto, aby neprišli. Pomáhame Afrike," uviedola Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy