Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európa pochybuje o integrácii Turecka. Ankara sa vyhráža utečencami
Zdielať na

Európa pochybuje o integrácii Turecka. Ankara sa vyhráža utečencami

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / Turecko riskuje zmrazenie prístupových rokovaní s Európskou úniou. Zdvihnutý varovný prst prichádza z Európskeho parlamentu. Europoslanci sa totiž obávajú o fungujúci právny štát v Turecku. Na druhej strane má Ankara v rukách silnú zbraň.

Po vzájomných dohodách s úniou blokuje cez milión utečencov na svojom území, ktorí sa chcú dostať do Európy.

Kontroverzné kroky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa nepozdávajú Európskemu parlamentu. Poslanci vidia problém v oblasti právneho štátu, v ochrane ľudských práv, slobody médií a boja proti korupcii. 

Nemalú pozornosť budí aj referendum, ktorými boli prijaté ústavné zmeny, ktoré sú v podstate nadiktované Erdoganom. 

"Zaviedol miery, ktoré sú veľmi drastické, sú absolútne proti pravidlám Európskej únie," myslí si europoslanec, Eduard Kukan,

Niektorí europoslanci si nedávajú servítku pred ústa. 

Iná kultúra, iné náboženstvo

"Turecko do Európskej únie nepatrí, pretože je to iná kultúra, iná mentalita, iné náboženstvo, iné dodržiavanie ľudských práv," hovorí europoslanec, Ivan Štefanec.

 Ankara však straší, že nebude na svojom území zadržiavať utečencov a uvoľní ich prúd do Únie. 

"Turecká diplomacia je nesmierne schopná pre využívanie takýchto strašiakov," dodáva Kukan. 

Turecko ale dostáva od EÚ veľmi silnú finančnú injekciu, aby ju len tak zahodilo. Otázkou je postoj Nemecka, ktoré je dôležitým hráčom v Európe. To má s Tureckom nadštandardné vzťahy, veľkú tureckú menšinu a čakajú ho voľby. 

"Pre Angelu Merkel je Turecko veľmi silný obchodný partner. Mal by to byť Európsky parlament, ktorý aj pani Merkel, v prípade, že uspeje vo voľbách, mal nechať odkaz, že Turecko musí plniť svoje záväzky a povinnosti rovnako, ako ich musíme plniť my v EÚ," myslí si europoslankyňa, Monika Beňová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy