Novinky - 15.07.2017 18:34

Narodil sa s polovicou srdca a nedávali mu veľkú nádej. Teraz zabehol detský triatlon

redakcia/MM Autor: redakcia/MM | Zdroj: dailymail.co.uk/noviny.sk

Hypoplastický syndróm ľavej časti srdca postihuje ročne v USA jedno dieťa z tisíc, píše portál Daily Mail. Jedným z nich je aj 6-ročný Jack Foley. Takto nedovyvinuté srdce ovplyvňuje prúdenie krvi v tele, v Jackovom prípade ľavá strana srdca úplne chýbala a tak nedochádzalo k pumpovaniu okysličenej krvi do tela. Rodičia sa o probléme dozvedeli počas ultrazvuku v 20. týždni tehotenstva. Gynekológ ich poslal za vychýreným kardiológom. "Nemôžem vám nič sľúbiť, ale verím, že jestvuje nádej," povedal vtedy rodičom doktor Emil Bacha.

Jack sa narodil plne donosený plánovaným cisárskym rezom. "Najbližších 6 hodín po pôrode som ho vôbec nevidela. Jediné, čo mi povedali, bolo, že je to chlapec a má hrdzavé vlasy," spomína jeho matka, Lauren Kiefer-Foley. O štyri dni absolvoval prvú veľkú operáciu, keď mu lekári vytvárali chýbajúce časti srdca.

O pár mesiacov absolvoval druhú operáciu, ktorá presmerovala prúdenie krvi, aby sa uľavilo pravej časti srdca. A keď mal dva a pol roka, čakala ho tretia operácia. Počas nej sa nastavilo správne prúdenie krvi, aby sa už okysličená a neokysličená krv nemiešali. Všetky operácie dopadli nad očakávania.

Dnes užíva 6-ročný Jack diuretiká a aspirín, ale to je všetko. Na pohľad a aj správaním je to úplne normálny, zdravý chlapec. Prezrádza ho len veľká jazva na hrudi. "Je to úplne normálne dieťa, čo nikto z nás vôbec nečakal," hovorí jeho šťastná matka. Lekári jej hneď v úvode povedali, čo všetko chlapcovi hrozí, a bolo toho dosť. Nič z toho sa nestalo.

Pred mesiacom absolvoval Jack, ktorý miluje všetky športy, na čele s hokejom, svoj prvý detský triatlon. V budúcnosti by síce mohli nastať isté komplikácie a mohol by potrebovať ďalší zákrok, ale jeho rodina je po všetkých "zázrakoch" optimistická.