Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zázrak medicíny: Štyri mesiace mŕtva žena priviedla na svet dvojičky
Zdielať na

Zázrak medicíny: Štyri mesiace mŕtva žena priviedla na svet dvojičky

CAMPO LARGO / Frankielen da Silva Zampoli Padilha, 21-ročná žena z Brazílie, zomrela počas tehotenstva na následky mozgovej mŕtvice. Bola len v 9. týždni tehotenstva, no lekári sa aj tak rozhodli, že sa pokúsia dvojičky zachrániť. Štyri mesiace udržiavali srdce ženy s mŕtvym mozgom pri živote vďaka prístrojom. Dvojičky napokon priviedli na svet cisárskym rezom.

Podobný prípad sa už vyskytol v Portugalsku, keď sa lekári snažili donosiť plod v tele mŕtvej ženy počas 107 dní, uvádza portál Daily Mail. Brazílski lekári ich ešte o vyše dva týždne prekonali. "Urobili sme ultrazvuk a mysleli sme si, že to s embryami pôjde dolu vodou, ale na naše prekvapenie prejavili životaschopnosť," povedal doktor Dalton Rivabem, šéf neurológie v miestnej nemocnici.

Po mozgovej príhode lekári zdrvenému 24-ročnému otcovi detí oznámili, že nie je šanca, aby prežili. No stal sa zázrak, ako hovorí. "Orgány Frankielen boli nedotknuté a normálne fungovali. Rozhodli sme sa udržať jej telo naživo, aby sme zachránili ich nenarodené deti. A každý deň sme sledovali, ako rastú," povedal doktor Rivabem. 

Deti sa napokon narodili cisárskym rezom síce predčasne, ale úplne zdravé a dnes sú z nich už takmer polročné bábätká. 

Podobný prípad sa odohral aj na Slovensku, keď budúca mamička odpadla počas prechádzky a už sa neprebrala. Tím špecialistov z Fakultnej nemocnice Cyrila a Metoda sa vtedy pokúsil oklamať smrť. Pomocou prístrojov ženu umelo udržiavali živú až do 32. týždňa tehotenstva. 

Súvisiace články