Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj slovenskí lekári pomohli porodiť žene s odumretým mozgom
Zdielať na

Aj slovenskí lekári pomohli porodiť žene s odumretým mozgom

BRATISLAVA / Maďarským lekárom sa podarilo čosi unikátne. Na svet priviedli nedonosené dieťa, ktoré vyňali z tela jeho mŕtvej matky. Lekári jej orgány umelo udržiavali celé tri mesiace, len aby neprišli o ďalší život. Podobný smutný prípad sa však pred dvoma rokmi stal aj na Slovensku.

Žena "porodila" v 32. týždni tehotenstva

Slovenka, ktorú mal postihnúť až mrazivo podobný osud, mala byť podľa našich informácií na prechádzke z manželom. Z ničoho nič ale spadla na zem a viac sa neprebrala. "Budúca mamička dostala náhlu mozgovú príhodu," potvrdila hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Petra Stano Maťašovská.

"Bola na prístrojoch, na ARE, všetky procesy v jej tele boli riadené, ale mozog jej odumrel," doplnila Stano Maťašovská. Rodina a lekári stáli pred ťažkým rozhodnutím. Matke už pomôcť nedokázali, ale v jej tele ďalej rástol život. 

Tak ako lekári v Maďarsku, aj tím špecialistov z Fakultnej nemocnice Cyrila a Metoda sa pokúsil oklamať smrť. Pomocou prístrojov ženu umelo udržiavali živú až do 32. týždňa tehotenstva.

"Po dohode s neonatológmi sa určil deň, kedy sa vykonal cisársky rez," potvrdila gynekologička MUDr. Andrea Maľová. "Dieťatko sa narodilo predčasne, ale primerane stavu gestačnému veku," doplnila Maľová. Aj tento príbeh sa ale končí smutne. Vo chvíli, keď sa narodilo dieťa, matka zomrela.

Len trikrát sa podarilo takto zachrániť dieťa

Maďarskí experti prednedávnom informovali, že vo svete existujú iba tri prípady, keď sa lekárom podarilo donosiť bábätko v tele mŕtvej matky. Prvý sa mal stať v roku 2009 v Nemecku, tretí pred niekoľkými mesiacmi u nich. Je teda viac ako pravdepodobné, že slovenskí lekári takto zachránili ešte nenarodený život ako druhí na svete a ako pravdepodobne prví pristúpili aj k transplatnácii orgánov.

"Vo všeobecnosti sa vraví, že orgán jedného človeka môže zachrániť až 9 ľudských životov, čiže keď sme pri tom maxime, mohla zachjrániť až 10 životov vrátane svojho dieťaťa," doplnila Stano Maťašovská.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy