Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bábätku do karty zapísali neurčité pohlavie. Jeho rodič na tom trval
Zdielať na

Bábätku do karty zapísali neurčité pohlavie. Jeho rodič na tom trval

Archívna reportáž

BRITSKÁ KOLUMBIA / Osemmesačné dieťa z Kanady je zrejme prvým dieťaťom na svete, ktorému napriek jasnému pohlaviu zapísali do karty pohlavie "neurčité". Trval na tom jeho rodič, ktorý sa sám neidentifikuje s ani jedným pohlavím a necháva sa oslovovať "oni".

Rodičom dieťaťa je Kori Doty, ktorý sa necíti byť mužom ani ženou a chce, aby ostalo pohlavie dieťaťa menom Searyl Atli mimo všetkých oficiálnych záznamov, píše portál CBC. Keri Doty porodili dieťa v novembri. Vyjadrili sa, že chce dieťa vychovávať tak, aby si samo určilo pohlavie, až keď bude schopné to vysloviť, kým sa cíti byť. Zatiaľ sa mu prihovára onikaním.  "Prihováram sa im ako dieťaťu a pokúšam sa dať im všetku lásku a podporu, aby boli celostnou bytosťou, ktorá ostane mimo všetkých obmedzením, ktoré prichádzajú, keď vás označia ako chlapca alebo dievča," vyjadrili sa Doty. 

Doty už získali zápis dieťaťa do zdravotnej karty s pohlavím neurčitým, teraz bojuje, aby bolo rovnako zapísané aj v rodnom liste. Úrady to zatiaľ odmietajú. V Kanade však sú provincie, ako napríklad Ontario, ktoré prehodnocujú nariadenia tak, aby zahrnuli do oficiálnych dokumentov aj tretie, nevyhranené pohlavie. Sú však obavy, že by takéto dieťa mohlo byť obeťou diskriminácie, nenávisti a násilia. 

Doty však argumentuje, že opomenutie identifikácie s pohlavím v oficiálnych dokumentoch môže znížiť stres. "Keď sme sa narodili, lekári sa pozreli na moje pohlavie a vyvodili z toho dôsledok, akým pohlavím budem, a toto zaškatuľkovanie ma prenasledovalo po celý život," povedali Doty. "Ich záver bol pritom nesprávny," dodáva.

Súvisiace články