Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tatranské Akty X: V horách miznú ľudia bez vysvetlenia a akejkoľvek stopy
Zdielať na

Tatranské Akty X: V horách miznú ľudia bez vysvetlenia a akejkoľvek stopy

VYSOKÉ TATRY / Tatry okrem krásnej prírody skrývajú v sebe aj tajomstvá a záhady. Od začiatku 20. storočia tam za nevyjasnených okolností zmizlo približne 40 osôb. Podľa výskumníkov to mohli spôsobiť paranormálne javy.

O záhadných javoch niečo vie aj Róbert, ktorý pracoval v Hraničnej stráži na slovensko-poľských hraniciach ako dôstojník. Za dlhé roky svojej praxe sa stretol s množstvom nevysvetliteľných zmiznutí v srdci našich Tatier. 

"V Tatrách sú dve hlavné lokality kde sa to deje – prvá je tu, ako sú Červené vrchy a druhá zas pri Morskom oku," povedal o svojich zisteniach Robert Leszniakiewicz. Dokonca vypracoval mapu miest, kde sa od začiatku 20. storočia stratili ľudia bez stopy. Číslo nevyjasnených úmrtí alebo zmiznutí sa blíži k štyridsiatke.  Horskí záchranári na to majú iné vysvetlenie.  "Keď telo nebohého spadne medzi kosodrevinu, je veľmi veľký problém ho nájsť. Často nachádzame len ohryzené ostatky alebo kosti," vysvetľuje záchranár Andrzej Maciata.

Vyššia sila?

"Skôr by som veril tomu, že máme dočinenia s nejakými zvláštnosťami, nejakými fenoménmi časopriestoru ako s nejakými obvyklými logickými vysvetleniami, že tí ľudia niekam spadli, alebo že boli unesení," prikláňa sa stranu výskumníkov spisovateľ Miloš Jesenský. Vo väčšine prípadov dochádza k podivným javom na strane našich susedov v Poľsku. Je ale prípad zo Slovenska, ktorý dostal do úzkych aj policajtov. "Išlo o lokalitu Batizovského plesa. Máme tu troch mŕtvych mužov, pričom ako jediná prežila žena, ktorá ich smrť nedokázala nijakým spôsobom vysvetliť. Aj polícia to vtedy definovala ako zásah vyššej sily," hovorí Róbert. 

Je možné, že takýchto prípadov máme na Slovensku viac, len sa nikdy hlbšie neskúmali. Chýbajú teda podklady, od ktorých by sa dalo odpichnúť. 

Súvisiace články