Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ekotopfilm 2017: Deti v Afrike spievajú slovenské pesničky
Zdielať na

Ekotopfilm 2017: Deti v Afrike spievajú slovenské pesničky

BRATISLAVA / Pri svojich cestách svetom vytvára redaktor televízie JOJ Michal Rybanský nielen televízne reportáže, ale aj zaujímavé dokumentárne filmy. Minulý rok získal cenu prezidenta festivalu a teraz na festivale Ekotopfilm predstavil svoj ďalší pútavý dokument.

Krásy prírody, každodenný život ľudí z rôznych končín sveta ale aj ohrozenie nášho životného prostredia, o tom sú desiatky filmov na festivale Ekotopfilm-Envirofilm, na ktorom svoj najnovší dokument predstavil aj redaktor televízie JOJ Michal Rybanský. "Z prostredia Rwandy. Je to skutočný príbeh o tamojších Pygmejoch, ktorí žijú v úbohých podmienkach, porovnateľných s dobou kamennou," hovorí Michal.

Pygmejovia sú pôvodní obyvatelia, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti. "Pripravili ich tam prisťahovalci o všetko, o pôdu, lovecké teritóriá, žijú v hlinených chatrčiach, bez elektriny, bez vody, bez postele," dodáva Rybanský.

V obci Kibeho im pomáhajú aj Slováci. "Založili tam naši dobrovoľníci škôlku, také kvázi kultúrne centrum, kde sa snažia dať základy vzdelania, pomôcť im s oblečením, so stravou," informuje producentka dokumentárneho filmu Jana Fedáková. Michal už pripravuje ďalší dokumentárny film - tentokrát bude o Slovensku.

Rwandské deti štáb Michala Rybanského prekvapili aj naozaj nečakaným a veľmi milým spôsobom. "Jedna slovenská dobrovoľníčka mala chuť si pripomenúť troška domova, tak deti naučila dve slovenské pesničky - Kolo kolo mlynské a Na zelenej lúke sedí zajac. Deti nevedeli úplne presne, čo spievajú, ale boli radi, že sa im niekto venuje," dodáva Fedáková.

"O pôvodnej ovečke-valaške, ktorá k nám prišla z Rumunska, prostredníctvom valaskej kolonizácie. Budúci rok prihlásim práve tento dokument," opisuje Michal.

Súvisiace články