Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európa je podľa nového výskumu rodiskom ľudstva
Zdielať na

Európa je podľa nového výskumu rodiskom ľudstva

Archívna reportáž

BULHARSKO / Najnovšia štúdia z Bulharskej akadémie vied uvádza, že sa ľudia nezačali vyvíjať v Afrike ako sa doposiaľ predpokladalo, ale v Európe.

História ľudstva sa možno znova prepíše. Vedci totiž zistili, že práve Európa a nie Afrika je miestom, kde mohol vzniknúť človek. 

Väčšina vedcov verí, že ľudstvo sa začalo vyvíjať asi pred siedmimi miliónmi rokov v strednej Afrike. V súčasnosti sa však v Bulharsku a v Grécku našli dve fosílie, ktoré sú údajne staré 7,2 miliónov rokov. 

Nález nazvaný Graecopithecus freybergi dokazuje, že naši predkovia sa začali v Európe vývíjať 200 tisíc rokov pred doposiaľ najstarším africkým hominidom. 

Vtedajšia klíma podľa všetkého premenila východnú Európu na otvorenú savanu, ktorá opice donútila hľadať nové zdroje potravín. "Táto štúdia mení názory na čas a na miesto prvých krokov ľudstva," povedal Nikolai Spassov z Bulharskej akadémie vied. 

Výskumný tím verí, že evolúciu hominidov mohli sprevádzať dramatické environmentálne zmeny, ktoré ovplyvnili formovanie severoafrickej Sahary. Niektorí vedci sú však v tomto ohľade skeptickí. 

Súvisiace články