Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako zázrakom prežila. Židovka si na Slovensko pamätá matne
Zdielať na

Ako zázrakom prežila. Židovka si na Slovensko pamätá matne

BRATISLAVA / Počas vojny nebolo veľa detí, ktoré sa narodili židovským rodičom. Ak sa aj narodili, väčšinou zomreli. Chava Rechnitz je jedna z mála, ktoré prežili.

Chava Rechnitz pochádza zo Slovenska, no pamätá si na našu krajinu len matne. Mala len niekoľko týždňov, keď začali Bratislavu bombardovať. 

Chava pochádza z bratislavskej židovskej rodiny. Keď sa stal antisemitizmus v roku 1939 oficiálnou ideológiou, Židov zbavili práv, z jej rodičov sa stali občania druhej kategórie. 

"Túto žltú hviezdu musel povinne nosiť môj otec, keď pracoval v obchode, ktorí arizovali židovským majiteľom," hovorí Chava, ktorá má dnes takmer 73 rokov. 

Ukrývali sa

Keď Nemci obsadili Slovensko, Chava sa so svojou matkou a s bratom ukrývali v miestnosti na Štefaničovej ulici, v ktorej sa tlačilo až 15 ľudí: "Keď sme boli v bunkri, nemali sme čo jesť a moja mama ma musela kojiť. Bol zázrak, že som zostala nažive."

Správca domu podozrieval matku Chavy, že je židovka. Našťastie mala falošné doklady a vzhľad s árijskými črtami.  "V bunkri sme zostali až do oslobodenia Bratislavy v apríli 1945," tvrdí Chava. Väčšinu rodiny jej matky a otca zavraždili v nacistických táboroch. 

Chava Rechnitz je jednou z posledných preživších spomedzi židovských detí, ktoré sa narodili na konci druhej svetovej vojny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy