Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koza ako kyklop. Toto sa môže stať len v Indii
Zdielať na

Koza ako kyklop. Toto sa môže stať len v Indii

INDIA / Majiteľ kozy, ktorá sa narodila so vzácnou poruchou a podobá sa na kyklopa si myslí, že mu prinesie šťastie. Vďaka nej je vraj slávny.

Na severovýchode Indie, v štáte Assam, sa narodilo kyklopie kozľa. Má jedno oko uprostred hlavy, jedno ucho, no nemá nos.

Mláďa trpí vzácnou poruchou zvanou kyklopia a veterinári si spočiatku mysleli, že prežije iba pár dní. Kozľa je však zatiaľ odolné voči týmto predpovediam a naďalej rastie.

Jej vlastníkom je Mukhuri Das: "Bol som v šoku, keď som tú kozu uvidel. Hneď som kontaktoval veterinára. Predpovedali, že kozľa v priebehu niekoľkých dní zahynie, to však zatiaľ bez väčších problémov žije."

Kyklopia môže vzniknúť pri vývoji plodu ak sa dve mozgové hemisféry neoddelia. To vedie k vytvoreniu jednej centrálnej dutiny s jedným okom. 

Symbol šťastia

Kozľa nemá riasy ani očné viečka. Hornú čeľusť má malú a chýba v nej veľa zubov. Denne navštívia majiteľa kozy desiatky ľudí a z kozľaťa sa tak stala dedinská atrakcia.

"Nielen moji susedia, ale aj ľudia z okolitých dedín chodia ku mne domov, aby kozu videli. Urobila nás slávnych a všetci z toho máme obrovskú radosť. Verím, že táto koza prinesie do môjho domu šťastie," povedal Das.

Súvisiace články