Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tínedžer vypil za sebou 3 kofeínové nápoje, zomrel
Zdielať na

Tínedžer vypil za sebou 3 kofeínové nápoje, zomrel

Archívna reportáž

JUŽNÁ KAROLÍNA / Pitie kofeínových nápojov sa stalo osudným stredoškolákovi z Južnej Karolíny. Smrť šestnásťročného Davisa Allena Cripea podľa koronera Garyho Wattsa spôsobilo to, že mladík v rýchlom slede vypil tri nápoje s obsahom kofeínu. Watts to povedal agentúre Reuters. Kofeín u zdravého tínedžera spôsobil srdcovú arytmiu a následnú zástavu srdca.

Stredoškolák z okresu Richland skolaboval minulý mesiac v triede a o hodinu neskôr zomrelPodľa svedkov pred kolapsom za dobu necelých dvoch hodín vypil kávu latte v najnámejšej fastfoodovej reštaurácii, zhruba pol litra sýteného nápoja Mountain Dew a potom ešte bližšie neurčený energetický nápoj. "Ten v podstate vypil na ex," poznamenal koroner Watts.

Káva mala podľa informácií na webe fastfoodu obsahovať 142 miligramov kofeínu, sladký nápoj Mountain Dew obsahoval 90 miligramov kofeínu a v energetickom nápoji mohlo byť až 240 miligramov kofeínu, uviedla agentúra ReutersCripe vážil 90 kilogramov, podľa pitvy nemal srdcovú vadu.

Watts uviedol pre Guardian, že sa nejedná o predávkovanie kofeínom. "Netvrdíme, že to bolo celkové množstvo kofeínu v tele, ale skôr spôsob, akým bol v krátkej dobe požitý, pričom to, že energetický nápoj do seba kopol, bolo príčinou srdcové arytmie," povedal.

"Nechceme hovorit úplne proti kofeínu. Myslíme si, že si ľudia maju dávať pozor na to, koľko kofeínu požijú a ako, rovnako ako pri alkohole a cigaretách," povedal Watts.

Súvisiace články